23948sdkhjf

Plastal er konkurs

6.000 arbeidsplasser i mange land berøres og blir i høyeste grad usikre etter at investeringsselskapet Nordic Capital i går stengte pengestrømmen til holdingsselskapet Plastal hvorpå styret begjærte selskapet konkurs. Plastal på Raufoss, med rundt 200 arbeidsplasser, berøres.
Nordic Capital har investert drøyt 1,5 milliarder svenske kroner i Plastal og har ved flere anledninger de siste månedene varslet om at situasjonen som nå har skjedd kunne komme til å oppstå dersom ikke tidene bedret seg for bildelprodusenten. I går, 5. mars, besluttet altså styret i Plastal Holding AB, å begjære selskapet konkurs i tingsretten i Mölndal, utenfor Göteborg.
I en pressemelding sier konsernsjef i Plastal, Roar Isaksen, at man har snudd hver eneste stein for å unngå konkurs, men at alle anstrengelser har vært forgjeves og morselskapet er altså konkurs. Årsaken er selvfølgelig det enorme fallet i internasjonal bilproduksjon kombinert med vanskelighetene i finansmarkedene. Senest i januar i år ble fondet som står bak Plastal tilført store kapitaltilførsler, men at dette likevel ikke var tilstrekkelig. Det fortelles i pressemeldingen fra Plastal at problemene og fallet i ordremengden startet for alvor i fjor høst og har gjort at Plastal lenge har hatt store økonomiske problemer. Ordreinngangen i årets to første måneder ligger 40 prosent lavere enn for samme periode i 2008.
Usikkerhet på Raufoss Plastal-gruppen har vært en betydelig leverandør til internasjonal bilindustri. Omsetning i fjor endte på 1,3 milliarder euro. Gruppen 30 produksjonsenheter og fire engineering sentra i til sammen 10 land i Europa og Kina. Selskapet har over 6.000 ansatte, hvorav rundt 500 i Sverige og 200 på Raufoss.
Fra morselskapet sies det at det nå vil bli etablert en egen konkursforvaltning for hvert av datterselskapne. Disse får i oppgave å avgjøre hva som videre skal skje med den enkelte enhet. Det har ikke lykkes oss å få tak i fabrikksjefen og plassansvarlig på Raufoss, Ole Testad, som har sittet i møter hele dagen. Plastforum kommer derfor tilbake med nærmere informasjon når slik foreligger, herunder om det er noen mulighet for å finne en modell for videre drift på Raufoss. Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079