23948sdkhjf

Norfolier legger ned på Lillestrøm

Etter noen tids spekulasjoner og etter to styremøter med dagers mellomrom, endte det med at styret besluttet at Norfoliers produksjon i Lillestrøm nedlegges. Produksjonen av bl.a. byggfolie og landbruksplast flyttes til Tallinn og Danmark.
Etter to styremøter, ett sist fredag og deretter i går, ble vel styrets endelige beslutning slik mange hadde ventet. For ansatte, som har jobbet med nebb og klør for å beholde de gjenværende 30-35 arbeidsplassene i Lillestrøm, var gårsdagens styrebeslutning svært tung.
Bakgrunnen for oppsigelsene på Lillestrøm er volumfall som en følge av finanskrisen, noe som gjør at konsernet har lav kapasitetsutnyttelse på alle fabrikker. Styret og bedriftsledelsen vil ha en kapasiteten tilpasset volumet. Produksjonsvolumet på Lillestrøm vil derfor bli flyttet til Estland og Danmark, men fortsatt solgt og distribuert fra Lillestrøm.
I et intervju med NRK Østlandssendingen stiller hovedtillitsvalgt Erik Nordhagen seg uforstående til at styret kan gå til nedleggelse av en arbeidsplass som ansatte hevder er lønnsom. Han skjønner heller ikke at NHO og Norsk Industri kan godta at så mange arbeidsplasser sendes ut av landet. I følge NRK-meldingen har allerede sju ansatte måttet slutte ved produksjonsenheten i Lillestrøm etter at nedgangstidene, bl.a. innen byggsektoren, startet på høstparten i fjor. I følge regnskapstallene har Norfolier-konsernet i Norge ikke tjent penger de siste tre årene og alle synes enige om at omstilling er nødvendig. De ansatte hevder altså at produksjonen og de 30-35 arbeidsplassene i Lillestrøm er lønnsom for konsernet og at omstilling kan gjøres uten å rasere hele virksomheten. Flertallet i styret er imidlertid kommet til at omstillingen som må gjøres med folieproduksjonen i Lillestrøm vil gi best effekt for konsernet ved en flytting til Estland og Danmark.
Norfolier har siden starten i 1958 vært Norges største produsent av plastfolie for bygg, landbruk og industriemballasje samt av bæreposer og renovasjonssekker. For noen år siden flyttet selskapet også bæreposeproduksjonen fra Romerike til Tallinn. Per i dag har bedriften sju spesialiserte produksjonssteder. I Norge er det produksjon i Lillestrøm, Bergen og Notodden. I Danmark har produksjonen foregått i Vejen og Rødding, mens Tallinn gjelder for Estland. Styret i Norfolier har tidligere i år besluttet å legge ned én av fabrikkene i Danmark, nemlig i Rødding, men beholde og samle innsatsen om produksjon i Vejen. I tillegg eier Norfolier bedriften Folldal Gjenvinning i Folldal og benytter mye av produktene herfra i flere av produktgruppene.
Adm. direktør Rune Thoralfsson i Norfolier AS sier til Plastforum at vedtaket i styret for så vidt har umiddelbar effekt. De ansatte ble orientert mandag 15. juni. Nå går ledelsen i Norfolier inn i en prosess med de ansatte om praktiske forhold rundt flyttingen. I dag har Lillestrøm-avdelingen rundt 50 ansatte totalt. Thoralfsson forteller at salgs- og distribusjonsleddet blir værende i Lillestrøm, mens altså produksjonen flyttes til henholdsvis Vejen i Danmark og Tallinn i Estland. Han bekrefter at nedleggelse av produksjonen berører mellom 30 og 35 arbeidsplasser, men vil ikke si noe om endelig antall ansatte som blir overtallige. Klarhet i det vil først foreligge etter dialogen med ansatte, som starter i disse dager. I følge NRK har de ansatte imidlertid ikke gitt helt opp og vil fortsatt kjempe for å beholde noe av produksjonen i Lillestrøm. Bl.a. hevder de at den såkalte omstillingsloven kan benyttes til arbeidsplassenes beste og de har søkt kontakt med LO i saken.
Går det som styret har bestemt vil Norfolier i løpet av høsten ha rundt 110 ansatte i Norge og produksjon i Bergen, på Notodden og ved datterbedriften Folldal Gjenvinning AS. Asle Isaksen
Kommenter artikkelen

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094