23948sdkhjf

Arbeidsløsheten fortsetter å øke, også i industrien

Organisasjonen Norsk Industri melder at den totale arbeidsledigheten fortsetter å øke. De sesongjusterte tallene for brutto arbeidsløshet øker med 1 200 personer fra mai til juni i år. Det er den største økningen siden 2003.
Det er 37 000 flere brutto ledige nå enn det var i juni i fjor. I nedgangskonjunkturen i begynnelsen på 2000-tallet hadde vi en vesentlig mindre økning. Da økte ledigheten med 25 000 fra juni 2002 til juni 2003. Utviklingen i ledigheten har økt mye hurtigere sammenlignet med forrige nedgangskonjunktur, som var i perioden 2001-2003.
I tillegg har vi denne gangen allerede sett en nivåmessig økning i brutto ledigheten vi aldri oppleve i forrige nedtur.
Vi registrer også at antallet heltidspermitterte går ned med 1 000 personer, samtidig som ledigheten øker og tallet på delvis permitterte ikke endres. Det gjenspeiler at en del ansatte returnerer til arbeidet, men også at en del går over i de lediges rekker.
Det er videre en tendens til at det er blant de som har vært ledige i over seks måneder hvor økningen i ledigheten finner sted.

Det er spesielt i konkurranseutsatt sektor, som vil si industri, samt innen bygg og anlegg, at ledigheten øker vesentlig på årsbasis. Blant annet er det innen enkelte industriyrker en firedobling av ledigheten sammenliknet med juni 2008.
Selv ingeniører og sivilingeniører opplever nå en dobling av ledigheten, men fra et lavt nivå. Ledighetsraten for industriarbeidere er nå på 4,5 prosent. For ingeniører/sivilingeniører er ledighetsraten på 1,3 prosent. (Kilde: Norsk Industri)
Kommenter artikkelen

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.174