23948sdkhjf

EIB ga SAAB-lån på 400 mill. euro

Som vel de fleste trodde, ga styret i den Europeiske Investerstingsbanken (EIB) onsdag 21. oktober lånet som Koeningsegg Group har ventet på i måneder. Lånet på 400 millioner euro skal gjøre det mulig å sluttføre overtakelsen av SAAB fra nåværende eier GM. Nå gjenstår kun garantiene fra den svenske staten og EU-godkjennelsen.
Eierne av Koenigsegg, Bård Eker og Christian von Koenigsegg, har ved flere anledninger uttalt at lånet også er helt essensielt for å utvikle morgendagens Saab – en bil som ved hjelp av FoU skal være en ledestjerne innen miljø og sikkerhet. Som nevnt må den svenske stat gå inn og garantere for lånet. Rykter har for lengst kommet om at garantiene allerede er på plass. Men den formelle bekreftelsen foreligger ikke. I tillegg må EUs organer godkjenne lånet relatert til om det strider mot konkurransebestemmelsene.
Haster Det har vært et ytterst stusselig år for Saab. Uvissheten om bilprodusentens videre skjebne, har gjort kjøperne skeptiske til å åpne lommeboken og kjøpe bilen. Men mottakelsen av nye 9-5 for kort tid siden og nå lånet på 400 millioner euro burde bringe salget framover og langt bort fra de stygge minustallene i salgsstatistikken. Nå kan det bare gå én vei! Kanskje får vi om ikke altfor lenge de første bevisene på at Bård Eker og kompani mener blodig alvor av å se på serieproduserte biler med helt nye øyne. Med sitt forhold til bruk av kompositter i både Koenigsegg og ikke minst i tøffe Hydrolift-båter, kan veien snart være duket for at glass- og karbonfiber vil gjøre seg gjeldende også i vanlige personbiler. Og hva med el. motoren? Men først altså garantiene fra EU-organer og fra den svenske staten og vurderinger som gjøres i Riksgälden. Det betyr at gutta i Koeningsegg fortsatt må smøre seg med en viss tålmodighet, noe som neppe ligger for de fartsglade herrer. Men et langt steg i riktig retning var EIB-styrets tro på forretningsplanen som er lagt fram og der skal oppnås lønnsomhet i Saab-konsernet i løpet av 2012. Skal vi tro at den svenske regjeringen får fram noe mer offisielle signaler om garantier om bare få dager? Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093