23948sdkhjf

Vinmonopolet valgte «GRØNN» bærepose

Vinmonopolet bytter ut dagens plastposer med sterke GreenTec-poser fra Norfolier. Miljøeffekten er stor; med bl.a. 90 prosent reduksjon i CO2-utslippene samtidig som forbruket av ny plast er redusert med over 60 prosent.
Norfolier har i en god stund jobbet hardt for å fortelle omverdenen om de mange fordeler som deres GreenTec-materialer representerer. Samtidig som miljøeffektene er svært positive sammenlignet med å produsere plastposer kun fra jomfruelig plast, kan selskapet også dokumentere materialer som styrkemessig er noe av det beste som noensinne er oppvist for produktet bæreposer i plast.
Tåler 12 kilo Norfolier AS, som er en betydelig produsent av bæreposer, sekker, byggfolie og emballasjeløsninger, har lang erfaring med gjenvinning av brukt plast gjennom eierskapet i Folldal Gjenvinning AS. Plasten som benyttes i de varemerkeregistrerte GreenTec-produktene er laget av brukt plast som er samlet inn i Norge via Grønt Punkt-systemet og gjenvunnet nettopp hos Folldal Gjenvinning AS. Denne bedriften kan, etter siste utvidelse, motta og gjenvinne opp til 15 000 tonn plast i året. Den nye posen kan gjenvinnes i sin helhet, produksjonen gir mindre utslipp av CO2 og på toppen av det hele; bruksmessig tåler den mer enn vanlige PE-poser. I et intervju med Plastforum forteller Barbara Thoralfsson hos Norfolier at alle parametere er like gode eller bedre sammenlignet med ordinære PE-poser laget fra kun jomfruelige materialer. – Du kan uten problem fylle 12 kilo varer i GreenTec-posen. Punkteringsrisikoen er også langt mindre enn for andre poser, sier hun.
Miljøfordelene Senest under Polymerdagene 2009 fortalte Thoralfsson om forskning på bruk av gjenvunnet materiale og om GreenTecs mange miljøfortrinn. Bl.a. viser klimaregnskap at fremstilling av ett tonn gjenvunnet plast fra Folldal Gjenvinning gir en reduksjon i CO2-utslipp på over 90 prosent. Det betyr at utslippet reduseres fra 5 280 kg til 407 kg CO2 per tonn materiale. – En annen positiv miljøeffekt er at å gjenvinne plast krever 80 prosent mindre energi enn ved produksjon av ny plast, sa Barbara Thoralfsson under Polymerdagene 2009. Miljøeffekten ved bruk av gjenvunnet plast kan derfor kort oppsummeres i: 90 prosent reduksjon i CO2 80 prosent mindre energi sammenlignet med ny plast, og GreenTec-posen kan materialgjenvinnes i sin helhet. Posen er altså spesialutviklet for å møte dagens miljøutfordringer samtidig som bruksegenskapene er ivaretatt. GreenTec er den første bærepose på markedet med en høy andel gjenvunnet brukt plast som absolutt har minst samme funksjonalitet, styrke og utseende som en vanlig plastpose.
Kvalitet helt sentralt De nye posene har en flott trykkvalitet og en overflate med god glans. – Miljøhensyn var en sentral faktor for oss i prosessen med å finne nye poser, samtidig som det var viktig å beholde kvaliteten. Med disse nye posene tar vi et viktig steg i riktig retning innen miljøarbeidet vårt, uttaler kommunikasjonsleder i AS Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen i en pressemelding i anledning valget av den nye posen. Også administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine, ønsker nyvinningen velkommen. Hun sier i en pressemelding at Grønt Punkt synes det er en gledelig utvikling at en stor bedrift som Vinmonopolet tenker gjenvinning og miljø når de nå har valgt sine nye poser – et valg som passer utmerket inn i Grønt Punkts ordninger for gjenvinning av plastemballasje. Det er absolutt grunn til å tro at Vinmonopolets nye og «grønnere» plastpose blir startskuddet for en mer positiv utvikling for plastbæreposen generelt, en utvikling der markedene gleder seg over en miljøvennlig nyhet og som kan være med å snu angrepene på plastposer og plast generelt. Asle Isaksen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062