23948sdkhjf

Samarbeidsavtale Brødrene Aa AS og Kockums AB

Brødrene Aa AS i Hyen og Kockums AB i Skåne, en del av ThyssenKrupp Marine Systems, meldte 16. november at de to selskapene har inngått en samarbeidsavtale om utvikling, produksjon og markedsføring av passasjerfartøyer basert på konstruksjoner i karbonsandwich.
Brødrene Aa har hatt en storartet vekst i bygging av katamaraner i karbonfiber og for passasjertrafikk. I løpet av de siste sju årene har Brødrene Aa bygget 23 passasjerfartøyer og har ytterligere seks i ordreboka.
Kockums AB har utviklet bred komposittkompetanse over mer enn 45 år og er blant verdens fremste i marin anvendelse av kompositteknologi. Design og bygging av Visby-klassen, de s.k. stealth-korvettene for den svenske marinen, representerer den mest omfattende erfaringen med bygging av store fartøyer i karbonfiberforsterkede materialer. Visby-klassen er det største skipet i verden så langt bygget i dette materialet. Kockums har for øvrig allerede meldt at selskapet har mottatt en ordre på såkalte CarboCAT, dvs. sivile arbeidsbåter i karbonfiber. Disse båtene skal brukes til tjeneste mot de stadig flere vindparkene offshore.
Lette, sterke, miljøvennlige
Sammenlignet med aluminium gir karbonfiberforsterket skrog en vektreduksjon på opptil 40 prosent. Konstruksjonen er ikke-korroderende, har store besparelser i vedlikehold, kombinert med at skroget tåler ekstreme påkjenninger. Takket være lav vekt reduseres også drivstofforbruket og driftskostnadene. Lavere vekt betyr også at båtene kan utstyres med mindre fremdriftsmaskineri uten at det går ut over ytelsene. Dette betyr mindre miljøbelastning.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094