23948sdkhjf

JEC Innovation Awards til 3B Fibreglass

Belgiske 3B Fibreglass med sine arkitektpartnere i Italia, har vunnet JEC Innovation Award for løsningene i det nye Sheraton-hotellet på flyplassen i Milano. 3B Fibreglass har vært en aktiv medvirker til utviklingen av hotellfasadene og er fast bestemt på å vise at BA-næringen er et sted å være for komposittindustrien i årene som kommer.
3B-prosjektet på Milano-flyplassen har tidligere vært omtalt i Plastforum. På Polymerdagene 2010 ble konseptet med store, pultruderte profiler presentert i komposittsesjonen. Nå har altså det hele blitt kronet med JEC Innovation Award 2011. Prisutdelingen finner sted på JEC-messen i slutten av mars.
Strategien til 3B Fibreglass har i selskapets treårige historie vært å ikke opptre altomfattende. Man har ikke ønsket å gå inn i de store volumområdene, men gå inn på spesielle segmenter, områder med «high value». Bygningsprosjekter som den prisbelønte i Milano hadde vært umulige uten å bruke moderne løsninger som komposittene gir. De er virkelig gode eksempler på erstatningsmaterialer for tunge og tradisjonelle løsninger. Nå skapes enklere løsninger som gir full frihet i arkitekturen. Byggkonseptet er basert på at ferdige moduler av hotellrom bekles med store fasadelementer av kompositt. Bekledningen har en damptett membran ferdig i hvitt for det flate taket, som kombineres med det pultruderte, kurvede fasaden i fremkant. Veggsystemet ble produsert i 22 meter lange og 1,40 meter brede enheter. De er svært lette og er enkle å håndtere og sette på plass på en travel byggeplass. Det var en utfordring å unngå å vise skjøtene mellom enhetene i en så stor og lett synlig overflate. Bl.a. kan ikke termiske utvidelser gjøre at fasaden endrer seg eller sprekker opp. Overflaten er også formet dobbelkrom på toppen av taket, mot frontlinjen av hotellet, som er 420 meter bredt og 14 m høyt.
Metoden er ny og er så langt følgelig lite brukt i bygninger. Likevel; interessen fra omverdenen har vært stor takket være fordelene med lette, presise fasader som gjøre det mulig å produsere vegglengder opp til 22 meter med tilnærmet usynlige skjøter. Reduserte kostnader og byggetid kombinert med iboende kvaliteter og materialfinnish er avgjørende faktorer for å oppnå ønskede resultater. Totalt sett er kostnadene for denne type fasadebekledning meget konkurransedyktig. Til Sheraton-hotellet i Milano har 3B levert flere titalls tonn med glassfibermatter til de pultruderte profilene. Fiberen kommer for øvrig fra selskapets fabrikk i Birkeland, Telemark. Nye bygningskonstruksjoner og spektakulære hotellfasader gjelder for så vidt ikke bare i Milano. Også på flyplassene i Roma og Venezia er 3B aktive partnere. Når det gjelder glassfiberarmerte plastfasader i BA-næringen har vi bare sett begynnelsen. Det pågår stor teknologisk utvikling både hva gjelder fiber, matrisene og selve komposittproduksjonen. BA-næringen kan bli stor for dem som hiver seg på! Gratulerer med JEC Innovation Award. Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078