23948sdkhjf

Draka Norsk Kabel får ny eier

Italienske Prysmian har ervervet over 90 prosent av aksjene i nederlandske Draka-konsernet. Dermed tyder alt på at Draka-selskapene, inkludert Draka Norsk Kabel på Holmen i Drammen, får italienske eiere. Og ledelse og ansatte ser positivt på overtakelsen.
– Jeg ser litt positivt på dette, sier klubbleder Dagfinn Borgersen til Drammens Tidende etter at det sist fredag ble kjent at italienske Prysmian, som er en stor leverandør av systemer og kabler innen kraft og telekom, hadde vunnet budkampen om Draka. Borgersen velger å tro at Prysmian blir en bedre eier enn de to andre som var med og bød på Draka. Med et totalt bud på 917 millioner euro, tilsvarende 7,2 milliarder kroner, har det Milano-baserte selskapet allerede sikret seg 90,4 prosent av aksjene.
De ansatte i Draka Norsk Kabel ble informert om oppkjøpet tirsdag morgen i denne uken. Foreløpig tror ikke klubbformannen at dette får noen konsekvenser for fabrikken i Drammen. Fra før har Prysmian kun én fabrikk i Norden, nærmere bestemt i Finland.
Blir verdens største på kabel – Vi blir nå verdens største kabelselskap. Dette er en spennende prosess, men det er for tidlig å si hvilke konsekvenser dette får for fabrikken i Drammen, sier Hans Henrik Bruusgaard, adm. direktør i Draka Norsk Kabel AS. Han mener at den satsingen som er gjort i Drammen på subsea-kabler og spesialprodukter, samt fokus på kompetanse og produktutvikling, vil sikre bedriften fremover, alltid under forutsetning av tilstrekkelig inntjening. Det var i november 2009 olje- og energiminister Terje Riis-Johansen offisielt åpnet den nye sjøkabelfabrikken til 150 millioner kroner på Holmen i Drammen. Det er denne fabrikken som ledelsen og de ansatte nå mener gir dem et fortrinn.

Kampen om Draka
I tillegg til Prysmian har franske Nexans og kinesiske Xinmao kjempet om overtakelsen av Draka. Prysmian var i samtale med Draka for rundt halvannet år siden. Ifølge kilder startet Nexans en sjarmoffensiv for rundt ett år siden. Prysmian skal da ha kommet inn i bildet på nytt. Xinmao, som også var villige til å åpne lommeboka, skal ha antydet et bud på én milliard euro (nær 7.9 milliarder kroner), men trakk seg i januar i år. Bruusgaard sier i en kommentar at han mener Draka og Prysmian vil utfylle hverandre godt; Prysmian er gode på sjøkabler og høyere spenninger enn hva Draka Norsk Kabel er, mens Draka bl.a. er gode på offshoreløsninger i Nordsjøen. – Så her er det duket for synergier og noe som samlet vil styrke oss, avslutter adm. direktør i Draka Norsk Kabel, Hans Henrik Bruusgaard, til Drammens Tidende. Med utløsende bud fra Prysmian til resterende aksjonærer i Draka, som nå er sendt ut, er det grunn til å tro at i hvert fall selve oppkjøpet vil gå i orden. Men; det gjenstår å minne om at konkurransemyndigheter og andre organer må godkjenne slike fusjoner før de blir endelige.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.111