23948sdkhjf

Sterke Merke-vinnere på Designdagen 2011

Designdagen 2011 i regi av Norsk Designråd ble en ny manifestasjon på at det jobbes godt med designprodukter i Norge. Bredden av produkter som mottok Merket for god design var som vanlig imponerende stor. Igjen fikk vi se produkter i polymere materialer forsyne seg svært godt av premiebordet, selv for bruk under de aller røffeste forhold. BEWI og Vartdal Plastindustri vant Miljøprisen sammen med designerteamet i Inventas (se egen sak).
I klassen for Industridesign var det 52 søkere og 17 ble tildelt Merket for god design. Og; aldri før har vel polymerinnslaget vært større enn på dagens tildeling. Av disse 17 var 75 prosent produkter baserte på polymere materialer, bl.a. nye produkter fra Laerdal, som vant to priser.
Industrielle løsninger for de tøffeste forhold viser dessuten at materialene fortsetter inntoget på nye arenaer.

Også innen møbeldesign var det som vanlig både fine løsninger og mye plast. HÅGs stol, Capisco Puls, som støpes hos Lycro AS, ble tildelt Merket for god design.

Vi gir honnør ikke bare til gode vinnerbedrifter med fine produkter, men også Norsk Designråds stab fortjener klapp på skulderen for målrettet jobbing med å få næringsliv og institusjoner til å bruke design og industridesignere strategisk.
Ros også for fagseminarene på Designdagen. Nasjonalt og helst internasjonalt kjente foredragsholdere bidrar til godt faglig påfyll i en sal som virkelig var «stinn brakke» denne gang. Så fullt var det at flere besøkende måtte avslås. Designdagen 2011 representerte nytenking og innovasjon. Vi har dessverre bare plass til å gjengi noen av arbeidene som fikk tildelt Merket. Men alt om Designdagen 2011 og produktene finner du på http://www.norskdesign.no/ Her er noen av mottakerne av Merket for god design:
Flerbruksbåten Hydrolift SX-22 Båtprodusenten Hydrolift merket at etterspørselen etter eksklusive speedbåter sank dramatisk under finanskrisen. Det ble utgangspunktet for den nye modellen.
–Vi skjønte at vi måtte henvende oss til et bredere markedssegment, fortalte eier og daglig leder Bård Eker ved tildelingen av Merket.
Løsningen ble flerbruksbåten Hydrolift SX-22, som koster litt over halvparten av den nest billigste båten i porteføljen. Nå, to år senere, er den maritime nyvinningen på plass, samtidig som bestillinger og salg viser lovende takter.
SX-22 byr på en rekke innovasjoner, blant annet en elektrisk justerbar vindskjerm og et integrert fendersystem. Designen er så fleksibel at man kan montere påhengsmotor fra en hvilken som helst leverandør, og båten skal være så enkel å klargjøre at Hydrolift markedsfører den under mottoet «Gone in sixty seconds».
Imidlertid er det flerbruksmulighetene som gjør at Hydrolift SX-22 virkelig skiller seg ut fra konkurrentene. En modulisert designløsning gjør at én og samme båt med enkle grep kan brukes som familiebåt, sportsbåt, fiskebåt, fraktebåt, solbåt eller dykkerbåt, for å nevne noen muligheter.

Flerbruksbåten Hydrolift SX-22 gir fjordlykke til halve prisen. Nå har Hydrolift og Eker Design fått Merket for god design for denne båten.Foto: Hydrolift
Kongsberg Seatex: eBird – seismikkabler med vinger Stadig mer krevende leteforhold for olje og gass gjør at offshoreteknologien strekkes til ytterpunktene. Et nyutviklet, norsk styringssystem, som gir vinger til seismiske undervannskabler, skal ha skapt bølger i en av verdens mest verdifulle bransjer. Utgangspunktet er en nesten 20 år gammel Kongsberg Seatex-idé. – Selv om tanken har eksistert lenge, var det først da vi hadde et konkurransedyktig konsept at vi tok de første skrittene mot produktutvikling av eBird, forklarer Arne Rinnan, som er teknologidirektør Kongsberg Seatex. eBird er enkelt fortalt en «fugl» som dykker. Den brukes til å styre seismiske kabler under vann – både sidelengs og i dybde – og monteres for hver 300 meter med kabel. Letekablene blir stadig lengre, og det nye styringssystemet gjør det enklere å styre kabler som kan være opptil 12 kilometer lange. Lanseringen av eBird skjedde på bransjemessen SEG i Houston for noe over ett år siden og har blitt en salgssuksess. Bl.a. har Seatex inngått en samarbeidsavtale med PGS, én av de største aktørene i verden innen maritim seismikk. – Avtalen innebærer at eBird blir standardisert som styreenhet på en rekke av selskapets mest avanserte kabler. Vi føler oss trygge på at produktet blir en stor suksess, sier Rinnan. Han forteller at designerne fra Inventas Trondheim tidlig ble trukket inn i prosessen, og at de har vært en fullintegrert del av utviklingsgruppen gjennom hele prosjektet.
eBird gjør det enklere å styre undervannskabler for seismiske undersøkelser. Slike kabler kan være opptil 12 kilometer lange. Kongsberg Seatex og designbyrået Inventas Trondheim fikk Merket for god design for plastløsningen som settes på kabelen for hver 300 meter. Foto: Kongsberg Seatex
EasyRoller2 – rullestol uten metalldeler Selskapet Easy Roller AS så et behov for en manuell rullestol uten metall for bruk i alle typer av miljøer; på flyplasser, ved sykehus, i bassenger og spa-anlegg. Nå er dette mulig, uten problemer med metalldetektorer, rust eller instrumentforstyrrelser.
Selskapet uttrykte på Designdagen at utfordringene hadde vært krevende. Bl.a. skulle rullestolen ha moderne design og tilfredsstille tøffe krav til styrke og funksjon etter gitte standarder. I tillegg skulle den ha lav nok kostpris for å gi forsvarlig økonomi. Produktet Easy Roller2 er nå utformet 100 prosent i termoplast. Den kan passere gjennom metalldetektorer og sikkerhetssjekk på flyplasser. Den kan brukes i og ved bassenger uten å korrodere og kan også kjøres helt inn til MR-maskinen på sykehusene uten risiko for personell og maskin. Produksjonsteknisk er Easy Roller spennende. Av økonomiske og praktiske grunner er hele kroppen støpt i én del, og den har ingen løse eller avtakbare deler. Produksjonen hari stor grad foregått ved hjelp av rotasjonsstøping hos PartnerPlast. Designere på dette produktet var Eker Design, som jo høstet flere priser på Designdagen.

Om Easy Roller2 sa juryen at den sammenhengende formen har skapt et nytt uttrykk i hjelpemiddelverdenen. Designbyrå/designer har vært Eker Design AS. Foto: Easy Roller AS Asle Isaksen



Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063