23948sdkhjf

PVC-gjenvinningen har økt 500 prosent på ti år

Den europeiske gjenvinningen av PVC har i løpet av ti år økt fra 40 000 tonn i 1999 til over 260 000 tonn i fjor. Det var den europeiske PVC-industrien som nylig la fram tallene. De gode resultatene og måloppnåelsen kommer bl.a. som et resultat av PVC-bransjens store samarbeidsprosjekt Vinyl 2010, bransjens frivillige engasjement for bærekraftig utvikling.
Rapporten fremhever den fremgangen som PVC-industrien har gjort over det siste tiåret hva gjelder avfallshåndtering, gjenvinning, ansvarlig bruk av tilsetningsstoffer og økt sosialt engasjement.
I 1999 mangler infrastruktur for å gjenvinne PVC. Mange, og spesielt motstandere av PVC, mente at plasten ikke kunne resirkuleres. Flertrinns gjenvinningssystemer er nå bygget opp rundt om i Europa. Mengden av resirkulert PVC har økt år for år inntil man i fjor nådde 260 842 tonn.
Mye arbeid har også blitt gjort for å utvikle innovative teknologier for å gjenvinne alle typer av PVC-produkter. Det er videre grunn til å påpeke viktigheten av tilrettelagt miljøarbeid hos store PVC-brukere, som byggebransjen. Når BA-næringen tar sin del av ansvaret gir det hele bransjen økt troverdighet. PVC-bransjen mener at de nå ser klare tendenser til at opinionen ser positivt på industrien og på PVC som materiale, til og med som et miljømessig smart valg.

Utfasingen av visse tilsetningsstoffer var den andre store forpliktelsen i Vinyl 2010. Også dette arbeidet har gått raskere enn ventet. Bl.a. finnes det i dag en rekke fornybare alternativer når det gjelder myknere.
Nye mål i VinylPlus. Prosjektet Vinyl 2010 er nå avsluttet, men en samlet bransje ønsker å innføre et nytt, frivillig engasjement allerede i juni i år, kalt VinylPlus. Styrket av suksessen fra Vinyl i 2010 setter den europeiske PVC-industrien enda høyere og ambisiøse mål for fremtiden. For å oppnå videre suksess ser bransjen det som viktig å ha nødvendig, aktiv støtte fra alle virksomheter i PVC-verdikjeden. Sentralt er det også at markedsverdien av gjenvunnet PVC forblir økende og at myndigheter og andre interessenter gjør ytterligere innsats for å hindre at avfall havner på deponi. Svært sentralt er også å få stoppet unnalurere. Blindpassasjerer som nyter godt av ordninger uten selv å betale eller bidra må svartelistes. – Bærekraftskriterier blir stadig viktigere i alle anskaffelser. Blindpassasjerer kan i fremtiden risikere å se sine produkter vurdert og eventuelt svartelistet. Innkjøpere og alle kunder har en viktig rolle å spille ved å aktivt støtte PVC-produkter som er produsert og avhendet av ansvarlige selskaper, sier Lena Lundberg i svenske PVC Forum, i en kommentar.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.329