23948sdkhjf

Danmark vil at EU skal forby fire ftalater

Danmark tar sikte på å forby bruk av fire ftalater; DEHP, DBP, DIBP og BBP. Det er særlig i produkter for innendørs bruk og i produkter som forbrukerne er i direkte kontakt med at forbudet skal gjelde.
– Dersom forbudet blir en realitet, vil det være første gang at et forbud er basert på den kumulative effekten av flere ftalater og fra mer enn én kilde, også kjent som cocktail-effekten. Befolkningen utsettes for ftalater fra ulike kilder hele tiden, for eksempel fra innemiljø, fra mat og fra forbrukerprodukter. Egnede alternativer til ftalater er allerede tilgjengelige og brukes i leketøy og i artikler for spebarn, fremhever det danske Miljøverndepartementet.
Danske miljømyndigheter har gjort undersøkelser av et stort antall ulike produkttyper og analysert innhold av og migrasjon av de fire ftalatene. Undersøkelsene viser at de fire ftalatene sammen kan påvirke hormonsystemet og kan skade arveanleggene og forplantningsevne hos dyr og mennesker.
– Hormonforstyrrende stoffer som ftalater mistenkes å være årsaken til for tidlig pubertet hos jenter og misdannelse av kjønnsorganer hos nyfødte gutter. Jeg ønsker ikke å gamble med helsen til barn eller voksne. Jeg har derfor bedt den danske Miljøstyrelsen om å lage utkast til en ny nasjonal begrensning av bruken av disse fire, farlige ftalatene, sier den danske miljøvernministeren, Karen Ellemann.
Før den danske begrensning kan tre i kraft, må saken meldes inn til EU slik at EU-kommisjonen og andre medlemsstater i EU kan ha en mulighet til å kommentere. Den danske Miljøstyrelsen har fremmet forslag til Det europeiske kjemikaliebyrået om å forby import og salg av produkter som inneholder DEHP, DBP, DIBP og BBP i EU.
De fire ftalatene er alle stoffer på den såkalte SIN-listen. DIBP finnes også på kandidatlisten til REACH, mens DEHP, BBP og DBP også er oppført på en autorisasjonsliste som gjør at de fra og med februar 2015 ikke er tillatt i EU med mindre en tillatelse gis for én bestemt bruk.
I en kommentar fra ChemSec uttrykkes glede over at Danmark har tatt beslutningen om å handle på virkningene som følger av kombinasjonen av mange ftalater vi utsettes for i det daglige. Forbud mot de fire ftalatene vil også omfatte importerte produkter.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078