23948sdkhjf

Kvantesprang? Polimeri Europa og Novamont med storinvestering i biobaserte kjemikalier

Selv kaller de det en ny tidsalder for kjemisk industri, arbeidet som er igangsatt av det nye JV-selskapet Matrìca som Polimeri Europa og Novamont står bak. Matrìca skal designe, bygge og drive kjemiske anlegg basert på vegetabilsk oljeråstoff for produksjon av kjemikalier til bioplast, biosmøremidler og biotilsetningsstoffer for elastomerer.
Polimeri Europa er datterselskap i ENI, det største kjemiske selskapet i Italia. Sammen med Novamont, som er en global markedsleder innen biologisk nedbrytbar plast, skal det nye 50/50-selskapet, Matrìca, bygge et helt nytt biobasert, kjemisk kompleks i Porto Torres på Sardinia. Her har Polimeri Europa i lang tid hatt petrokjemisk produksjonen fra tradisjonelle, fossile råvarer. Nå skal alle anleggene på stedet, med unntak av nitrilgummi (NBR), stenges ned og gjøres om til anlegg for biobaserte råstoffer. Anlegget vil bli verdens største når det gjelder biobaserte kjemikalier og få en kapasitet på 350 000 årstonn av bioprodukter.
Fire milliarder kroner Anlegget er kostnadsberegnet til rundt 500 millioner euro (nær 4 milliarder NOK), og vil til sammen ha sju separate prosessanlegg. Dermed vil Matrìca bli en integrert produksjonskjede fra vegetabilsk olje til bioplast, for å nevne én type av sluttprodukter. Prosjekteringen er allerede gjennomført for fase 1 av prosjektet og hele anlegget er planlagt ferdig i løpet av de neste seks årene. Eni planlegger dessuten å investere ytterligere 250 millioner euro i en kraftstasjon for elektrisk kraft basert på biomasse.
Prosjektdetaljer
Ved å bruke råvarer av vegetabilsk opprinnelse, vil den nye biobaserte, kjemiske fabrikken produsere spesielt kjemiske mellomprodukter for bioplast, biosmøremidler og tilsetningsstoffer for elastomerer. Materialene vil ikke bare være fullt biologisk nedbrytbare, men også produsert nesten utelukkende av fornybare råvarer.
Beliggenheten på Sardinia, der det fortsatt er store, dyrkbare arealer tilgjengelig, gjør at fabrikken vil integreres i lokalsamfunnet, bl.a. gjennom oppstrøms dyrking og produksjon av vegetabilsk olje. De sju, nye anleggene vil bli bygget i tre faser:
Fase 1: Bygging av et bio-monomerer anlegg (et såkalt bioraffineri) og anlegg for biosmøremidler. Planleggingen er godt i gang.
Fase 2: Bygging av et anlegg for produksjon av diverse biooljer og biofyllstoffer for gummiindustrien. Disse anleggene vil bruke mellomprodukter produsert i monomeranlegget.
Fase 3: Oppskalering av den første fasen med nye, større linjer for biomonomerer og bio-smøremidler samt et nedstrømsanlegg for produksjon av bioplast tenkt brukt til en rekke applikasjoner så som avfallsinnsamling/gjenvinning, hygiene, landbruk, catering og emballasje.

FoU Et forskningssenter som ene og alene er dedikert til biokjemi vil være operativt allerede i 3. kvartal i år. Senteret drives i fellesskap mellom de to partnerne. Novamont har, som kjent, stor FoU-kompetanse omkring bioplaster og biobaserte produkter, mens Polimeri Europa stiller med bl.a. sin tekniske, kommersielle og administrative kompetanse på store, industrielle komplekser. Dessuten skal den nye FoU-avdelingen samarbeide med nasjonale og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer.
Polimeri Europa og Novamont har allerede utviklet relevante synergier mellom biomaterialer og elastomerer spesielt for dekkmarkedet. Nå planlegges markedsføringen av en rekke bioelastomerer preget av høyere ytelser og lav miljøbelastning.

Målgruppen for produktene er den globale, biobaserte kjemikaliesektoren. Ifølge nyere analyser vil denne sektoren vokse med 18 prosent per år og nå volumer på mer enn åtte millioner tonn i 2015.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063