23948sdkhjf

Brødr. Aas hurtigbåter vant transportkategorien til Innovasjonsprisen for universell utforming 2011.

Brødrene Aa AS i Hyen fortjener sin del av æren for at Tide Sjø og hurtigbåtene deres vant transportkategorien til Innovasjonsprisen for universell utforming 2011. Hvem som går helt til topps blir først klart i november. Sammen med seks andre norske prosjekter er hurtigbåtene til Tide Sjø rederi nå finalist til selve hovedprisen – Innovasjonsprisen for universell utforming 2011.
– Det å fritt kunne reise dit man vil, uavhengig av andres hjelp, er en grunnleggende rettighet for alle. Båtene fra Brødrene Aa i Hyen har satt en standard for universelt utformede hurtigbåter både i Norge og internasjonalt, sier Eirin Ryeng, kategoriansvarlig for transport i juryen.
Sjøen for alle Da hurtigbåtene i Ryfylke i Rogaland gikk ut på anbud i 2007, var et av kravene fra oppdragsgiveren Rogaland Kollektivtrafikk FKF at de nye båtene skulle være universelt utformet. – Og det har de nye katamaranene fra verftet til Brødrene Aa blitt til gangs, til glede for alle passasjerer, mener juryen. Alt befinner seg tilgjengelig på ett dekk, uten trapper eller terskler som hindrer fri ferdsel ombord. Byggematerialer og tekstiler er allergivennlige, og taktile skilt gjør det lettere for synshemmede å orientere seg. Teleslynger sørger for at passasjerer med høreapparat får med seg alt som sies over skipets høyttaler. Kioskene har disker i ulik høyde, toalettene er ekstra store. Og dette er bare noen av de universelle grepene som er tatt.
Første universelle pris i Norge Den endelige vinneren av Innovasjonsprisen for universell utforming skal kåres på et arrangement på DogA (Norsk Design- og Arkitektursenter) i november i år. Det er Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet som står bak prisen, mens Norsk Designråd styrer selve prosessen. Som nevnt i augustutgaven av Plastforum er det første gang det deles ut en norsk pris til nyskapende produkter, tjenester og omgivelser som er universelt utformet. Tidligere miljøvernminister og Venstre-politiker Guro Fjellanger leder juryen. Til sammen har juryen vurdert 47 kvalifiserte prosjekter i kategoriene produktdesign, arkitektur, transport, møbel og interiør, grafisk design, landskapsarkitektur og tjeneste- og interaksjonsdesign. Og på transportsektoren gikk altså katamaranene fra Brødr. Aa helt til topps.
Nybrottsarbeid Juryleder Guro Fjellanger understreker at universell utforming er nybrottsarbeid, og at også årets finalister har et visst forbedringspotensial. Likevel mener hun at de sju kategorivinnerne representerer et betydelig skritt videre i det viktige arbeidet med å gjøre Norge tilgjengelig for alle. – Her er det mange innovative og gode løsninger som jeg håper kan være til inspirasjon. Vi trenger flere gjennomtenkte løsninger som gir alle en mulighet til å delta i samfunnslivet, sier Guro Fjellanger. Jurykjennelser, hederlige omtaler, bilder og annen informasjon om samtlige kategorivinnere ligger på hjemmesidene til Norsk Desingråd: www.norskdesign.no/innovasjonsprisen/finalister
(Henning Paulsen, Pressenytt)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.328