23948sdkhjf

Storordre til KraussMaffei

KraussMaffei har mottatt en stor og viktig ordre fra BMW. Selskapet skal levere et stort antall sprøytestøpmaskiner, utstyr for reaksjonsprosesser og automatiserte løsninger og systemer. Maskinene og systemene vil bli brukt til å sikre serieproduksjon og utvikle innovative og nøkkelferdige prosessløsninger for å erstatte konvensjonelle materialer med plast.
Rolf Kjønnerud hos ATM Brovig AS, den norske agenten for KraussMaffei (KM), forteller til Plastforum at teknologien kalles «SkinForm». Den kombinerer reaksjonsteknologi med sprøytestøping i en komplett automatisert løsning. Sprøytestøpere som var til stede på de nylig arrangerte Polymerdagene 2011, fikk i sesjon for sprøytestøping høre Stefan Bayer fra KM fortelle om denne type prosesser. Nøkkelferdige prosessløsninger
Ledelsen i KM er stolte og glade for den store ordren og ser den som en anerkjennelse etter mange års nært samarbeid med bilindustrien. Maskiner og systemer vil bli brukt til å produsere ferdigkomponenter til så vel interiør som eksteriør, men også for bærende konstruksjoner i serieproduserte biler. Bl.a. skal det ved BMW-fabrikkene i Landshut og Leipzig lages karosserideler på til sammen ni systemer med sprøytestøping og tilhørende reaksjonsteknologi. Den viktigste karakteristikken av maskinprosessen er en konstant og repeterbar prosess med et høyt trykk under fyllingsprosessen. Det sikrer maksimal fibervæting. Blandehodene er selvrensende og krever ikke egne rengjøringssykluser. Systemet sikrer en svært automatisert produksjonsprosess med stort potensial for kortere syklustider. Behandling av komponentene etter at de er tatt ut av formverktøyet gjennomføres med moderne trimmeutstyr utviklet av KM. Et eget materialtilførselssystem er for øvrig også en del av ordren fra BMW til KM.

Store standardmaskiner
I ordren ligger også at BMW-fabrikken i får sin andre, store MX 4000-24500 sprøytestøpemaskin for å produsere instrumentpanelene til BMWs 1- og 3-serie. Produksjonen skjer ved sprøytestøping med tillegg av en strukturell skummingsprosess. I denne prosessen produseres bildeler med en kompakt ytre hud og en forsterkende og støyreduserende skumstruktur på innsiden. To integrerte industriroboter fra KM vil foreta den nødvendige montasjen og alt eventuelt etterarbeid. På BMWs fabrikk i Leipzig skal to 4000-tonns MX 4000-17200/12000/750 WL utstyrt med en dobbelt vendbar plate produsere komponenter med en ytre hud og en understruktur av termoplast. I dette tilfellet vil den ytre huden og understrukturen bli sprøytestøpt hver for seg, før de to vendbare platene roterer og sikrer en tett forbindelse av overflate- og understrukturen ved at en tredje plast deltar i sprøytestøpeprosessen. Det betyr at en komplett komponent, klar til bruk, er produsert hver gang formverktøyet åpner seg. Maskinen er helautomatisk med to IR-industriroboter. Intelligent tempering av verktøyene, med så kalt impulskjøling, er tatt i bruk for å gi en energibesparende forvaltning av verktøyets varmebalanse.
Det er ikke kommet opplysninger om ordrens totale størrelse.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063