23948sdkhjf

Borealis inn i alliansen for et integrert, europeisk strømnett

Borealis er en betydelig leverandør av plastmaterialer til den internasjonale kabelindustrien. Sammen med 33 andre organisasjoner er det nylig etablert en allianse for et felles, europeisk kraftmarked. Alliansen, som kaller seg The Free Movement of Electricity, har medlemmer som spenner fra fornybare energiaktører til high-tech ingeniørselskaper. Og de går radikalt til verks – og burde avgjort ha deltatt i debatten om monstermastene i Hardanger!
Den nye el.alliansen oppfordrer europeiske politikere og lovgivere til å øke konkurransen i kraftsektoren, bedre forsyningssikkerheten, sette klare klimamål samt integrere moderne teknologi herunder selvsagt ta i bruk fornybar energi. Nylig kom alliansen med en uttalelse der et bl.a. står at 25 år etter utgivelsen av det som kalles Single European Act, så trenger Europa snarest større frihet i bevegelsesmønsteret for strømleveranser. Kontinentet trenger et internt kraftmarked og et solid nettverk/infrastruktur for å få dette til. Videre sies det at mens utviklingen mot ett kraftmarked går framover, er det tvingende nødvendig med snarlig utvikling og oppgradering av infrastrukturen. Dette representerer et veldig stort løft.

Europaparlamentet og Ministerrådet anbefales å jobbe for fri flyt av strøm og øke handelen over landegrensene når det gjelder Europas el.forsyning. Alliansen oppfordrer til at nevnte organer må fremskynde, forenkle og på en bedre måte koordinere, tillate og planlegge prosedyrer for infrastrukturprosjekter for el.leveranser. De bør også bli enige om nye finansieringsløsninger for å støtte nødvendige infrastrukturprosjekter. På et tidligst mulig stadium, må det tas miljøhensyn og det må etableres sosial aksept knyttet til spørsmålene om nødvendige nettutvidelser og hvordan disse legges.

– Fra en praktisk synsvinkel, ønsker vi å komme fram til en forenkling i prosedyrene for tillatelser/konsesjon for utvidelse av ledningsnettet. Et utvidet strømnett vil gi økt installasjonseffektivitet samt bedre miljømessige følger, sier Rudi Peters, som er marketingssjef for det som kalles Verdikjeden internt i Borealis. Som eksempel trekker han fram saker som kan minne om debatten rundt kraftledningene og mastene gjennom Hardanger. Rudi Peters mener at når en ny overføringsledning skal behandles, ønsker alliansen muligheten for å kunne legge linjen underjordisk eller delvis under bakken og samtidig vurdert opp mot luftspenn. – For øyeblikket er ikke dette alltid tilfelle, hevder Rudi Peters, sikkert ikke myntet på Hardanger-debatten, men rent generelt.
Marc Hubert, som leder området Wire & Cable i Borealis, setter initiativet til alliansen i en enda bredere sammenheng og mener el.aktørene, sammen med miljøorganisasjonene, skal finne felles løsninger for å effektivisere det europeiske strømnettet og virkelig oppnå det fulle potensialet av fornybare energiressurser.

Borealis har vært en viktig partner for kraftbransjen i lang tid, ikke minst her i Skandinavia (selskapet har en stor FoU-enhet i Stenungsund – og produksjonen i Stenungsund er i stor grad av øremerkede materialer for selv de høyeste voltstyrker). – Vi anser dette nye initiativet som viktig for å sikre gode, fremtidige løsninger. Dette handler ikke bare om vår egeninteresse. Hver kvinne, mann og barn vil dra nytte av en mer effektiv el.forsyning; inn i hjemmene, kontorene og fabrikkene, sier Marc Hubert. Han hevder døren allerede er delvis åpnet og viser til hva EUs energikommisær, Günther Oettinger, nylig uttalte om et bedre ledningsnett og distribusjon av energi mellom alle, europeiske land.
På en energikonferanse i november uttalte nemlig Oettinger at en bedre infrastruktur, sammen med utviklingen av ett europeisk kraftmarked, er avgjørende for utviklingen av et moderne Europa, der folk, kapital, varer og tjenester allerede kan bevege seg fritt, mens energien ikke kan det. Energikomissæren avsluttet sitt innlegg med å påpeke at et felles strømnett er selve livsnerven i vårt energisystem. Uten et slikt system når man ikke landenes og kontinentenes energi- og klimamål. Et manglende system er også til hinder for å fullføre tanken om det europeiske, indre markedet. AI
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078