23948sdkhjf

Bayer MaterialScience med nytt FoU-senter for MDI/TDI

Bayer MaterialScience meldte 16. januar at selskapet har åpnet sitt nye tekniske senter i Chempark Dormagen for hydrogeneringsteknologi/utvikling av produksjonsprosessene for isocyanat, som brukes for fremstilling av polyuretaner (PUR). Det er investert ca. 5 millioner euro i det nye hydrogeneringssenteret, tilsvarende nærmere 40 mill. kroner.
Alle globale forskningsaktiviteter knyttet til produksjonen av aromatiske isocyanater er nå samlet i det nye hydrogeneringssenteret. Den tilhørende effektiviseringsgevinsten i forskning og optimalisering av produksjonsprosessene for PUR skal bidra til å videreutvikle selskapets globale satsing for nettopp PUR-produkter.

Det nye anlegget er spesielt rettet mot hydrogeneringsteknologi for produksjon av forløperne til metylen-diisocyanat (MDI) og toluendiisocyanat (TDI). MDI er utgangsproduktet for stivt PUR-skum, som bl.a. gir en spesielt effektiv bygningsisolasjon. Gjennom levetiden for en bygning kan det spares så mye som 70 ganger mer energi enn det som er nødvendig for å produsere skummet. TDI brukes til å lage mykt PUR-skum for bl.a. møbler og madrasser.

MDI er basert på benzen, som først nitreres til nitrobenzen for deretter å hydrogeneres for produksjons av anilin. I neste trinn konverteres anilin til difenylmetandiamin, som er den direkte forløperen til MDI. En katalysator brukes til å produsere anilin fra nitrobenzen og hydrogengass. I forhold til den konvensjonelle, isoterme prosessen som er benyttet fram til nå, er den nye hydrogeneringsprosessen til Bayer MaterialScience en adiabatisk variant og ifølge selskapet et godt eksempel på innovativ prosessutvikling hva gjelder hydrogenering. Teknologien eliminerer behovet for varmeoverføring og gir en betydelig effektiviseringsgevinst. Reaksjonen foregår i en stor stålbeholder, der katalysatoren er plassert på en rist. Varmen fra reaksjonen fjernes sammen med gasstrømmene. Det eliminerer behovet for noen loop av sirkulerende olje. I tillegg får produktene også betydelig høyere renhet. Teknologien er allerede tatt i bruk ved selskapets store anlegg i Shanghai som har en årlig produksjonskapasitet på 350 000 tonn. Her ville den tradisjonelle prosessen vært for komplisert og for dyr for et anlegg av denne størrelsen.
Forskerne planlegger nå å konsentrere seg om den videre optimaliseringen av variantene for både MDI- og TDI-prosessene. Et viktig område vil bli å forske på og forbedre hydrogenering av dinitrotoluen for fremstilling av toluendiamin. Det er den direkte forløperen til TDI. Også Deacon-prosessen for oksidasjon av hydrogenklorid (HCl) vil det forskes på.

Ellers vektlegger Bayer MaterialScience at også bygget som FoU-senteret er plassert i må kalles state-of-the-art. Innovative materialer fra nettverket som kalles EcoCommercial Building skal gi senteret stor bærekraft.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079