23948sdkhjf

Husstandene leverer stadig mer plast

Fjoråret ble et rekordår for innsamling av plastemballasje i Norge. På tre år har plastinnsamlingen økt med 60 prosent, og stadig mer av plasten kan gjenvinnes. Det ble samlet inn 26 750 tonn plastemballasje fra norske husholdninger i 2011. Dette er over 10 000 tonn mer enn i 2008, viser tall fra Grønt Punkt Norge, som drifter plastreturordningen Norge.
Administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine, forteller at økningen skyldes at stadig flere kommuner har fått på plass plastinnsamling for innbyggerne, samt at folk generelt er blitt mer bevisst på at også plastemballasje skal leveres til gjenvinning. Ved utgangen av 2011 hadde nærmere 85 prosent av den norske befolkningen et tilbud om å levere plastemballasje i sin kommune. – Vi er et steg nærmere full oppslutning, sier Røine.
Doblet miljøgevinsten fra plast Mens det i mange land kun samles inn enkelte flasker og beholdere i plast, kan all plastemballasje gå til gjenvinning i Norge. En ny rapport fra Østfoldforskning, på oppdrag fra Grønt Punkt Norge, viser at miljøbesparelsen er 2,7 kilo CO2 per innlevert kilo plast. Samtidig viser Grønt Punkt Norges egne tall at graden av plast som utsorteres for bruk i nye plastprodukter har økt betraktelig, fra 58 prosent til nå 80 prosent av den totale mengden plastemballasje som blir levert inn til gjenvinning. – Alt dette gjør at vi de tre siste årene nesten har doblet den miljøgevinsten vi får gjennom plastgjenvinning. Dette kan vi som nasjon være svært stolte av, fordi det plasserer oss helt i verdenstoppen på plastgjenvinning, sier Røine.
Flinkere forbrukere Det er to grunner til at enda mer av den plastemballasjen som leveres inn nå kan brukes igjen: Forbrukerne er blitt flinkere til å levere inn plast av god kvalitet, det vil si ren plast, og dessuten gjør ny sorteringsteknologi at enda mer av plasten som leveres inn blir brukt i nye produkter. – Den jobben hver enkelt av oss gjør med sortering av egen plastemballasje er avgjørende for at plasten skal kunne brukes videre. Det er ikke sikkert alle er klar over det, men all plast som blir levert inn håndteres av mennesker på vei til gjenvinning. Det er derfor viktig også for deres arbeidsmiljø at plasten er rengjort, minner Jaana Røine om. (Pressenytt)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.235