23948sdkhjf

De europeiske produsentene av masterbatch har klart kriseårene ganske så bra

(Bristol, 21. februar 2012) Applied Market Information Ltd (AMI) har nettopp utgitt en ny rapport som beskriver størrelse, strategi og kapasiteter blant Europas 50 største produsenter av masterbatch.
Forrige gjennomgang skjedde i 2006, altså før finanskrisen. Den nye rapporten bringer absolutt en del positive signaler.

AMIs rapport bærer betegnelsen "Corporate performance and ownership among masterbatch producers - A review of Europe's 50 largest players" Siden forrige rapport i 2006 har industrien vært gjennom en dramatisk brytningstid. Først den globale finanskrisen i 2008 forsterket av underliggende svakere volumvekst for masterbatch grunnet lavere etterspørsel/volumer hos bearbeiderne. Det er bare et visst antall endringer i navnene på selskapene i den siste versjonen sammenlignet med 2006-utgaven. Dette begrunnes med at produsentene av masterbatch allerede var å anse som en moden bransje. Det er likevel rapporteringer om uro i markedet og betydelige endringer i status for mange av de noterte selskapene. Noen aktører har kuttet i aktivitetene, noen har lukket enkelte anlegg mens andre har søkt bredere eller nye markeder for å opprettholde eller øke virksomheten. Inntjeningen i perioden har vært variabel. Noen peker på at marginene har erodert og virksomheten er truet, men andre har benyttet anledningen til å omstille til leveranser av mindre ordrestørrelser og just in time-leveranser. Det har gitt bedre marginer og lønnsomhet.

En rekke selskaper har utviklet og endret markedsposisjonen, spesielt de siste, tre årene. Noen av aktørene på Topp 10-listen, som Schulman og Ampacet, har økt bredden i produktporteføljen ved å inkludere mye mer distinkte, innfargede produkter. Andre selskaper, som Tosaf og Plastika Kritis, har fått vekst gjennom å utvide sitt geografiske område.
Det er videre klart at tilbakeslaget i Europa i 2008 og 2009 resulterte i at mange selskaper foretok en gjennomgang av virksomheten og egne tilbud og endte opp med å redusere perifere aktiviteter. Innenfor svart masterbatch har for eksempel Cabot endret sitt europeiske engasjement vesentlig. Cabot har stengt en rekke anlegg, og isteden bygget opp kapasitet i andre deler av verden. Det er alltid muligheter også i nedgangstider og en del uavhengige selskaper har oppnådd betydelig vekst. Vinnerne her er selskaper som Hubron og Polyplast Müller.

Gitt de utfordrende økonomiske prognosene for eurosonen er det sannsynlig at endringene vi har sett, samt selskapenes gjennomgang av egen portefølje og aktiviteter, vil føre til fortsatte endringer på mellomlang sikt. Men det rapporteres også om nye investeringer, spesielt hos de mer fokuserte og godt posisjonerte leverandørene i Europa og spesielt i Øst-Europa. For første gang har AMI i analysen inkludert de russiske og ukrainske anleggene til de ledende produsentene. Ledende aktører i Russland er selskaper som Clariant, Plastika Kritis (Global Colors) og Gabriel Chemie, mens Tosaf er den ledende produsenten i Ukraina. Interesserte kan bestille hele den 123 sider store rapporten fra AMI ved å kontakte Regine Futter på e-post: rf@amiplastics.com. Prisen er 455 euro.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141