23948sdkhjf

Moderne husbygging i beste sendetid

Per Knut Mølstad i Mjøsplast har alltid hatt klokketro på løsninger i polyuretan (PUR). Nå bygger han sin egen superbolig med PUR-elementer. Også NRK har fått snusen i kjempeideen og i Dagsrevyen i går kveld fikk Mølstad sine tilmålte to minutter for å fortelle om moderne husbygging – der energibehovet på årsbasis er redusert til 4000 kwh for en stor enebolig!
Pilotanlegget som produserer elementene må snarest erstattes av et høykapasitets produksjonsanlegg. Nå er Mølstad på utkikk etter en industriell utviklingspartner.

Som type er Per Knut Mølstad en typisk gründer – en supergründer. Bedriften Mjøsplast AS er verd en omtale i seg selv for en lang rekke spennende produkter i PUR – ikke minst for offshoreindustrien. For et par år siden var Mølstad med å utvikle stenderverket Iso3 sammen med Moelven. Nå har han tatt et langt «polymersteg» videre med sitt nye selskap Mjøsutvikling AS og produktet P-Element, der hele midtdelen av veggen er i PUR. Elementene har finerte plater på begge sider meget godt forankret til PUR-laget. Det hele er selvbærende og gir passivhus-standard med U-verdi på 0,10 W/m2K! Kommersialiseres Mjøsplast AS produserer de nye P-Elementene i et pilotanlegg, men Per Knut Mølstad ønsker snarest å få opp et nytt og stort produksjonsanlegg i Moelv og jobber iherdig for det. For øyeblikket oppfører han altså sin nye privatbolig med dette systemet – en bolig som i mange sammenhenger også blir å betrakte som et demo-anlegg. Men kommersialiseringen er i full gang. På et større byggefelt i Røyken oppføres et stort antall boliger med P-Element og stenderverket Iso3. Her er to hus under oppføring og to nye kommer i april i år. Deretter 50 hus til! P-Element har for øvrig allerede brann- og tekniske godkjenninger i orden, behørig testet og godkjent av Sintef Byggforsk. Foreløpig for småhus og næringsbygg i inntil to etasjer. Nye godkjenninger er på gang. Mølstad understreker overfor Plastforum at å bygge med P-Element blir billigere enn tradisjonell byggemetode – og klart billigere enn passivhus. Plastforum skrev for øvrig om dette modulære passivhus-systemet i sin siste utgave i 2011. Som hovedtema i utgave 3/2012 - aprilutgaven – går Plastforum dypere ned i Mjøsutviklings PUR-elementer. Dessuten ser vi nærmere på kjempepotensialet som polymerene og komposittløsninger kan ha for å bringe BA-sektoren et langt steg videre. Hvem ønsker vel 40 centimeters vegger utover at Glava og Rockwool gjør det? Og hvorfor ikke bygge broer og større konstruksjoner i lette materialer? Det er milliarder å spare!
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063