23948sdkhjf

Fastlandsbedriftene med økt eksport hittil i 2012

Eksporttallene for januar 2012 ble overraskende positive; de beste januartallene for fastlandsbedriftene siden 2008! Og nå følger februar opp, der eksporten fra fastlandsbedriftene økte med to milliarder kroner (7,2 prosent) til 29,9 milliarder kroner.
Det er organisasjonen Norsk Industri som har sett nærmere på de positive signalene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Riktignok pekes det på at årets februar hadde en ekstra skuddårsdag, men likevel… Hovedgrunnen til de fine resultatene i både januar og februar er økt eksport av raffinerte petroleumsprodukter. At nedstrømsaktiviteter fra olje- og gassiindustrien, raffinerte produkter, står for stor eksportøkning, er hyggelig i seg selv. Det viser at det ikke bare er råvareeksport som gjelder for Norge. Polymere produkter gjorde det for øvrig også bra i starten av dette året. I kommentarene fra Norsk Industri skrives det at de siste fire månedene har økt eksport av petroleumsprodukter holdt eksporten fra fastlands-Norge på et høyere nivå enn tilsvarende periode for ett år siden. Eksporten fra øvrige fastlandsbedrifter har vært svak, men i februar får oljeraffineriene følge av flere bransjer; det er økning for maskiner, instrumenter, skipsutstyr og metallvarer. Fortsatt er det svakere eksport av aluminium, fiskeprodukter og utstyr til solenergi. Kjemiske produkter hadde en nedgang i eksporten på en halv milliard bare i januar, hovedsakelig pga. lavere salg av utstyr til solenergi. I denne sekkeposten ligger også tallene for polymere produkter. Men; isolert sett ligger våre bransjer brukbart an, opplyser Sindre Finnes hos Norsk Industri. Regionale forskjeller . Det er fortsatt vekst i norsk eksport til Europa, mens det er nedgang i eksporten i februar til andre viktige markeder som USA, Kina og Japan.
Av de større eksportmarkedene er det høyest vekst i eksporten til Nederland med en vekst på 32,8 prosent hittil i år. Svært positivt er det også at eksporten til Brasil øker med over 40 prosent hittil i år. Blant fylkene i Norge er det fortsatt store forskjeller i eksporttallene fra lokal industri.

Nærmere opplysninger om tallene: Sindre Finnes, Norsk Industri, tlf. 93 09 44 75, sindre.finnes@norskindustri.no (Kilde: Norsk Industri)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062