23948sdkhjf

Nedlegges Mongstad pga dobbeltbeskatning?

Etter milliardtap står Mongstad-raffineriet i fare for å bli stengt. Statoil ber om krisemøte med nærings- og handelsministeren. – Norsk Industri har flere ganger advart Regjeringen og Stortinget om dobbeltbeskatningen som utøves. En evt. nedleggelse vil være en villet utvikling fra myndighetenes side, sier adm. direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.
– Bakgrunnen for situasjonen er sammensatt og er å finne i utfordrende markedsforhold med lave marginer, et relativt høyt kostnadsnivå og rammebetingelser som ikke har gått i raffineribransjens favør i de siste år, skriver Statoil i en e-post til Trond Giske, som Teknisk Ukeblad nå har gjengitt. Selskapet understreker at dersom de ikke klarer å oppnå lønnsom drift, må alle muligheter for raffineriet vurderes. Statoil ønsker et krisemøte sammen med nærings- og handelsministeren.
Nedstrømsaktiviteter særdeles viktig
Nylig har SSB publisert sine tall for eksportinntekter, der raffinerte oljeprodukter bidro til en svært god eksportstatistikk. I det hele tatt er videreforedling av olje og gass svært innbringende for landet. Og verdiskapningen er tidvis formidabel – ref. foredrag av Hogne Hongset på Polymerdagene 2011. At Statoil ber om krisemøte med myndighetene vitner om noe som er fundamentalt galt. Det er fristende å trekke paralleller til salget av Borealis og Hydro Polymers. Hvor var politikerne?

Dobbeltbeskatning får konsekvenser
Som følge av den negative utviklingen ved Mongstad-raffineriet har Statoil redusert aktivitetsnivået. Statoil har normalt rundt 800 egne ansatte på Mongstad-området, nå har det blitt en reduksjon på omkring 200 årsverk.
– At oljeraffineriene både skal delta i kvotehandel og betale avgifter er doble virkemidler. Regjeringen sier at de prinsipielt er mot dette, men de rødgrønne har likevel innført dette for oljeraffineriene. Norsk Industri har de siste årene uttalt at doble virkemidler vil få konsekvenser, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Rammes av særnorske avgifter
– Rammebetingelsene for oljeraffineriene er svekket gjennom særnorske avgifter. Vi har advart mot dette, likevel har Regjeringen gjennomført forskjellsbehandlingen. Statoil sier nå at dette kan få konsekvenser for Mongstad, noe som vil være svært trist for industri og verdiskaping i Norge, sier Lier-Hansen.
– Norsk Industri har de to siste årene vært i en rekke møter med den politiske ledelsen i Finansdepartementet, Olje- og energidepartementet, Næringsdepartementet og Statsministerens kontor om de forverrede rammebetingelsene for de to norske oljeraffineriene. Regjeringen har økt kostnadene for raffineriene med over 70 millioner kroner, og dette er kostnader som de sju andre raffineriene i Norden ikke har, sier Stein Lier-Hansen.
– I tillegg har eiendomsskatten til Mongstad økt kraftig, og er nå på nesten 100 millioner kroner per år.

Flere brev og møter
– Vi har ikke blitt hørt, og de kan føre til at raffineriene nedlegges. Sammen med bedriftene og mine medarbeidere har vi hatt over ti møter med politisk ledelse i departementene og advart mot at det ikke kan legges særnorske avgifter på konkurranseutsatte bedrifter uten konsekvenser, sier Lier-Hansen.
– Vi har sendt titalls brev om dobbeltbeskatningen av oljeraffineriene til Regjering og Storting, så en eventuell nedleggelse vil være en villet utvikling fra myndighetenes side, avslutter Lier-Hansen.
(Pressemelding bearbeidet av Asle Isaksen)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11