23948sdkhjf

Norsk Industri mener statsbudsjettet 2013 er for ekspansivt

Aldri har oljepengebruken vært mer omfattende enn nå. Nesten 1 av 8 utgiftskroner kommer nå fra oljen, mot 1 av 9 for bare et par år siden. Dette bekymrer adm. dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri: – Statsbudsjettet 2013 er for ekspansivt. Vi mener at bruken av oljepenger er for høy.
– Selv om Regjeringen holder seg innenfor handlingsregelen, er det en stor fare for at den høye pengebruken vil føre til press på renten og kronekursen, sier Lier-Hansen. – Det igjen vil kunne forsterke problemene for den delen av eksportindustrien som ikke tilhører oljeklyngen. Dermed vil utslagene av den norske "tospors-økonomien" bli enda mer markant.
På den positive siden registrerer Lier-Hansen at Regjeringen holder hva den lovet i september, når det gjelder rammene for CO2-kompensasjon for kraftforedlende industri.

Mer til samferdsel
Lier-Hansen er også tilfreds med at det neste år satses mer enn før på samferdsel. – Etterslepet er stort i samferdselssektoren. Mye gjenstår før vi for eksempel nærmer oss en akseptabel veistandard. Norsk industri og næringsliv har lang vei til markedene. Det er følgelig av stor betydning at riksveiene og det såkalte Intercity-triangelet bygges ut raskt, slik at kostnadsulempen blir så liten som mulig og slik at arbeidsmarkedene utvides, sier Lier-Hansen. Han mener dette vil gi mindre press på boligmarkedene i sentrale strøk. Han er også tilfreds med at kystavgiften foreslås fjernet.

Lite offensivt om forskning
Lier-Hansen er ikke fornøyd med satsingen på næringsrettet forskning. Han betegner forskningsbudsjettet som lite offensivt. Etter Norsk Industris mening er det avgjørende viktig at forskningsinnsatsen kanaliseres slik at globalt ledende norske næringsklynger får den drahjelpen som er nødvendig for å kunne utvikle seg videre.
Norsk Industris adm. direktør er også lite tilfreds med avkastningen fra de nye kapitalinnskuddene i Fondet for klima, fornybar energi og energiomlegging. Denne varsles overført til Energifondet fra og med året etter at innskuddene finner sted og avkastningen av fondet skal avhenge av renten på statsobligasjoner med ti års bindingstid på tidspunktet for kapitalinnskuddet. – Dette er for dårlig. Stortinget bør finne andre ordninger. Det er ingen grunn til at et framtidsrettet fond som skal bidra til å løse klimaproblemer, skal ha en lavere rentesats enn for eksempel den avkastning som legges til grunn for Pensjonsfond-Utland, sier Lier-Hansen.
Fornøyd med satsing på SIVA Ellers er Norsk Industri veldig fornøyd med at SIVA tilføres mer penger. I Statsbudsjettet for 2013 styrkes SIVA betydelig. – Det er bra, sier Stein Lier-Hansen. – Det er viktig med en sterk offentlig aktør som kan samspille med private virksomheter og lokale myndigheter. Se mer om hva Norsk Industri mener om statsbudsjettet 2013 på hjemmesiden; www.norskindustri.no
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063