23948sdkhjf

Clariant åpner nytt anlegg for halogenfrie flammehemmere

Clariant åpner i dag den andre produksjonsenheten for sine flammehemmere i Hürth-Knapsack nær Köln, Tyskland. Det halogenfrie additivet brukes primært i elektronikk- og elektrotekniske produkter (E & EE-produkter). Selskapet sier at produktene er et teknologisk alternativ til halogen og spesielt bromerte flammehemmere og gjør at plast kan oppnå de høyeste branntekniske klasser.
Det ny anlegget dobler kapasiteten for DEPAL (dietylfosfinsyrealuminiumssalt)-baserte flammehemmere. Clariant er i verdenstoppen når det gjelder halogenfrie flammehemmere og med den økte kapasiteten dekker selskapet etterspørselsveksten for sikker og miljøvennlig, flammehemmet plast i det globale E & EE-markedet.
Clariant peker på økt global etterspørsel og opplyser at Exolit OP kan brukes i en rekke plastmaterialer, særlig for tekniske termoplaster som polyamider og polyestere. Det går til produkter som brytere, støpsler, PC-vifter, strukturelle detaljer og kapslinger. Smarttelefoner, vaskemaskin- og flydeler er også blant produktene som trekkes fram. Andre bruksområder er herdeplaster samt kabelisolasjon og isolasjonsprodukter laget av termoplastiske elastomerer. I følge Clariant kan Exolit gi disse plastene flammehemmende egenskaper som ellers bare oppnås med dyre høyytelsesmaterialer som er vanskeligere å arbeide med.

Bare en relativt liten dose tilsetning er nødvendig for å møte de strenge brannvernbestemmelsene i de forskjellige markedssegmentene, samt å overholde alle miljølovgivninger, så som EU-direktiv 2011/65/EU - Restriction of Hazardous Substances (RoHS) i elektrisk- og elektronisk utstyr eller EU-direktiv 2012/19/EU om avfall fra elektrisk og elektronisk utstyr (WEEE).

Nye, halogenfrise tilsetninger utover ovennevnte er også utviklet i Hürth-Knapsack, produktnavnene Exolit EP, AP og Exolit RP. Førstnevnte er spesielt beregnet for selvslukkende epoksyharpikser. Begge produktene er rettet mot kravene til kretskort og bidrar til å minimere virkningen av flammehemmende tilsetninger på glassomvandlingstemperaturen i plastene. I tillegg har det vist seg at Exolit EP kan redusere tilsetningsmengden av flammehemmere med opptil 50 prosent sammenlignet med konvensjonelle produkter.

Også Exolit AP er en ny flammehemmer, basert på ammonium polyfosfater (AP). Dette produktet gjør at polyolefiner er egnet for bruk i elektriske og elektroniske detaljer. Tilsetningen øker for eksempel brannmotstandstiden når detaljene brukes i stål-/bygningskonstruksjoner. Ytterligere varegrupper er Exolit RP, basert på rød fosfor i ulike formuleringer og doseringformer for polyamider. Produktet Exolit 5060 brukes i viskosefibre for verneutstyr.
Dr. Adrian Beard, marketingsjef for flammehemmerne til Clariant, skryter også av kostnadseffektiviteten. I følge ham er Exolit-produktene et virkelig bredt, teknologisk alternativ til halogen og spesielt bromerte flammehemmere.

Plast tilsatt de nye flammehemmerne gjør at materialet skummer og raskt danner et karbonisert, ubrennbart og beskyttende lag. Dette isolerer fortsatt upåvirket plast mot varme og hindrer oksygentilførsel inn i detaljene. Deler av sortimentet skal også fungere i gassfase ved å hindre kjemiske reaksjoner i flammene. Begge effekter gjør at ilden dempes og gradvis slukker av seg selv. Teknologien kan dermed brukes til å oppnå de høyeste branntekniske klasser for plast.

De halogenfrie Exolit-produktene oppgis ikke å inneholde noen av de farlige stoffene listet i RoHS-direktivet. De nye produktene skal, ifølge Clariant, ikke ha noen negativ innvirkning på egenskapene til sluttproduktet. De genererer heller ikke etsende, giftig røyk ved brann.
En studie gjort av Fraunhofer Institute for Environmental, Safety & Energy Technology bekrefter produktets gunstige, miljømessige og helsemessige profil. Produkter som inneholder Exolit OP kan også bli tildelt miljømessige symboler som Blaue Engel (blå engel), TCO eller EUs miljømerke.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125