23948sdkhjf

Slutt for Norfolier

Det var i dagene 17. til 20. november at meldingen begynte å tikke inn om at ledelsen i Norfoliergruppen hadde gått til skifteretten med begjæring om konkurs for flere av selskapene i gruppen, bl.a. folieproduksjonen på Notodden og gjenvinningen ved Folldal Gjenvinning. Nå synes det å være slutt for hele selskapet etter at eierselskapet Longa Industrier ble slått konkurs 21. november.
Norfoliergruppen har rundt 250 ansatte ved sine anlegg og salgskontorer i Norden og Baltikum. Nå er de som jobber i selskapet mest sannsynlig arbeidsledige fra og med 22. november. Her hjemme betyr det at folieproduksjonen av søppelsekker ved Notodden-fabrikken opphører. Det samme gjelder for 29 ansatte i Folldal Gjenvinning (gjenvinning av plastfolie, primært landbruksplast). Også selskapene i Sverige, Danmark og ikke minst i Tallinn i Estland, der mye av den tidligere norske plastpose- og folieproduksjonen ble flyttet, har nå stanset virksomheten. Den profilerte bæreposen Green Tec, som bl.a. benyttes som materiale i Vinmonopolets bæreposer, omfattes også av konkursen. En av Norges fremste advokater på slike saker, Knut Ro, er oppnevnt som bostyrer. Gjelden i selskapene skal, i følge Dagens Næringsliv, ved inngangen til dette året ha vært på 460 millioner kroner. . Skulle være flaggskip Folldal Gjenvinning ble etablert i 1994. Etableringen skjedde omtrent samtidig som gruvedriften på stedet ble nedlagt. Det var daværende miljøvernminister Torbjørn Berntsen som sto for den offisielle åpningen og det etter at noen titalls millioner offentlige kroner ble skutt inn for å få bedriften etablert. Senere har Folldal Gjenvinning vært hjørnestensbedriften hva angår industriarbeidsplasser i fjellbygda Folldal. Bedriften har omgjort spesielt landbruksplast fra store deler av landet til plastgranulat som i sin tur er brukt av Norfoliergruppen til produksjon av bl.a. søppelsekker, men også som deler av råvarene til Green Tec-bæreposer. Ansatte i de berørte bedriftene er gjennom fellesmøter informert de siste dagene og for mange kom konkursen som et sjokk. Fra og med 22. november er det trolig oppsigelse for de aller fleste i selskapet. Blant leverandører til Norfolier kom visstnok konkursene ikke som noen stor overraskelse, da det, i følge oppslag i lokalpressen, lenge har vært betalingsproblemer for utførte tjenester.

Hvorvidt konsernledelsen og eierne i Norfolier utreder muligheten for å drive noen av virksomhetene videre, vet vi på nåværende tidspunkt ikke. Heller ikke om andre grupperinger vurderer overtakelsen av noen av selskapene i Longa Industriers/Norfoliers portefølje.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.581