23948sdkhjf

HÅG fikk Miljøprisen

På Designdagen 2013 fikk Scandinavian Business Seating Miljøprisen for andre gang i løpet av tre år. Denne gangen for kontorstolserien HÅG SoFi. Juryen sier i sin begrunnelse at HÅG er i en helt egen liga når det gjelder miljøtankegang i møbel-Norge.
Miljøprisen er blitt en årviss foreteelse på Designddagen og tildeles den bedriften som har utviklet et produkt eller en løsning med fremragende miljøegenskaper. Skuffende er det selvfølgelig at det i år bare var tre søkere. Men til gjengjeld en verdig vinner. Seniorrådgiver Olaf Brastad i Bellona sto for utdelingen.
Redusere miljøbelastningen – Vi ønsker å løfte fram bedrifter som målrettet bruker design for å redusere miljøbelastningen, og her har HÅG og Scandinavian Business Seating (SB Seating) ligget svært langt fremme i en årrekke. De har gjort miljøtenking til et rent konkurransefortrinn, sier Thea Mehl, prosjektleder i Norsk Designråd Utviklingsdirektør Christian Lodgaard i HÅG redegjør nærmere: – Klimafotavtrykket til en HÅG-stol er 50 prosent lavere enn hos nærmeste konkurrent. Dette får vi til fordi miljøhensyn er et førende mål hver gang vi utvikler et nytt produkt, sier han, og legger til at miljøegenskaper i stadig større grad vektlegges i store anbudskonkurranser. Nettopp derfor trengte SB Seating en ny kontorstolserie som la listen høyere enn før på miljø, form og funksjon. Stolene skulle være komfortable, elegante, ha rytme i formspråket, gi hjemmefølelse på jobben og bli en fremtidig designklassiker. Alt dette innenfor en produkttype der grunnfunksjonaliteten ikke hadde endret seg de siste 20 årene. Byråene Powerdesign og Frost Produkt ble tidlig koblet inn i prosessen og supplerte det solide utviklingsmiljøet til SB Seating. Lodgaard forteller at de alltid inviterer inn eksterne designere for å sikre impulser og inspirasjon utenfra. Designbyråene mottar alltid en grundig skolering i hva SB Seating står for og hvilke friheter og grenser som råder. Resultatet er altså blitt HÅG SoFi. Kontorstolen har alle funksjoner fullstendig skjult i en elegant, enkel form. Armlenene kan skyves bakover når man ikke trenger dem, og ryggen kan justeres ved hjelp av en brukervennlig pumpemekanisme. Det kanskje mest oppsiktsvekkende er likevel helheten – og hvordan miljøtankegangen gjennomsyrer alle detaljer. SB Seating følger en krybbe-til-krybbe-filosofi der design og produksjonsteknikk tilrettelegger for resirkulering og gjenvinning når produktet en dag kasseres. Materialene som brukes er både slitesterke og miljøvennlige. I tillegg føres et nitidig miljøregnskap som tar høyde for alt fra energibruk til CO2-utslipp. Ifølge Lodgaard handler designtankegangen til SB Seating om empati for brukeren. – Vi tror mange av våre kunder deler vårt ønske om å ta vare på miljøet. Det er lett å lage en vakker stol, en som er behagelig og praktisk, en som varer lenge eller som er miljøvennlig. Det vanskelige er å lage en stol som har alt dette. Men du kan ikke levere god og fremtidsrettet design i dag uten å ta hensyn til miljøet, avslutter utviklingsdirektør Christian Lodgaard.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078