23948sdkhjf

Omstridt designorganisasjon banket gjennom

Kulturdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet oppretter en ny design- og arkitekturorganisasjon. Stiftelsen Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA) skal være operativ fra 1.1.2014 og erstatte nåværende Norsk Designråd og Norsk Form. Det har stått strid om en slik sammenslåing i flere år.
Politikerne har nå skåret gjennom dragkampen mellom de to organisasjonene og tatt en beslutning. Den fremkommer i regjeringens forslag til Revidert nasjonalbudsjett for 2013. Det var i går, tirsdag 14. mai, at de ansatte i Norsk Designråd og Norsk Form ble orientert om at de fra 1. januar 2014 skal jobbe sammen i det som altså skal hete Stiftelsen Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA). Den nye stiftelsen blir underlagt Nærings- og handelsdepartementet (NHD). Nærings- og handelsminister Trond Giske mener det er mye å hente på å jobbe tettere og mer helhetlig. I krysningen mellom kultur og næring kan DogA bli brobygger og bidragsyter for både kulturpolitiske og næringspolitiske mål. Han mener videre at en ny, felles organisasjonen blir enda mer vital og slagkraftig enn de to som DogA springer ut fra. Kulturminister Hadia Tajik understreker også samarbeidstanken: – God design og arkitektur bidrar til å løse viktige samfunnsutfordringer, enten det handler om miljøvennlige bygg, kvalitet i tettstedsutvikling eller innovasjon i offentlig tjenesteyting. Å jobbe tettere innenfor fagområdene og mot de ulike målgruppene tror jeg vil utløse fornyet kraft, sier Tajik.
Avvikles. Stiftelsene Norsk Designråd og Norsk Form vil avvikles og altså erstattes av Stiftelsen Norsk Design- og Arkitektursenter – DogA, for så vidt et greit navn ut fra at DogA er tilholdssted for Designrådet og allerede er godt kjent av alle som er interessert i design. Her avholdes bl.a. de årlige Designdagene. De budsjettmessige og administrative konsekvensene vil bli behandlet i statsbudsjettet for 2014.
DogA legges inn under Nærings- og handelsdepartementet (NHD). Kulturdepartementet vil blant annet medvirke i utformingen av årlige tilskuddsbrev. Næring og kultur skal være likeverdige deler i den nye organisasjonen.
Formålene til den nye stiftelsen er i hovedsak en videreføring av formålene til Norsk Designråd og Norsk Form slik de er definert i dag. En ny stiftelse vil i større grad se formålene i sammenheng, kunne operere mer helhetlig overfor målgrupper og arbeide mer effektivt. Senteret skal fremme forståelse, kunnskap om og bruk av design og arkitektur ut fra et næringsmessig og samfunnsmessig perspektiv. Stiftelsen skal fremme kvalitet og nytenkning ved bruk av design og arkitektur for utvikling av omgivelser, produkter og tjenester, og stimulering til innovasjon, effektivisering og økt verdiskaping i norsk næringsliv og offentlig sektor.
Selv om de ansatte i Norsk Designråd hadde foretrukket en annen løsning, bl.a. for å legge maksimal arbeidsinnsats for designtankegangen i næringslivet, uttrykker adm.direktør Jan Stavik i Designrådet til Aftenposten at det nå bare er å brette opp ermene for formålet i den nye organisasjonen. Så blir det spennende å se hvem som skal bekle de viktige lederpostene i DogA fra nyttår. AI
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.066