23948sdkhjf

Fall i eksporten i mai

Eksportinntektene for fastlandsbedriftene falt med 2,5 milliarder kroner (-7,8 %) til 29,1 milliarder kroner i mai, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Hele fallet skyldes reduksjon for industrivarer, mens fiskeeksporten hadde en økning i eksportverdien.
Svakere eksport av transportmidler (-1,4 mrd kr) og raffinerte petroleumsprodukter var den største årsaken til nedgangen i eksporten.
Eksport av transportmidler kan ofte skyldes brukthandel med fly, og har liten realøkonomisk virkning. Både lavere volum og lavere priser på verdensmarkedet bidrar til nedgang i eksportinntektene blant annet for metaller og kjemiske produkter.

Maskineksporten i mai viser en liten nedgang, men er fortsatt årets høyeste med en verdi på 6,3 milliarder kroner. Et lyspunkt for industrien er fortsatt oppgang i eksporten av instrumenter og apparater, som øker med 8,1 prosent i mai. I tillegg er det oppgang i eksporten av metallvarer (+17,7 %).

Eksportinntektene fra en rekke land i Europa går ned, mens Asia og Afrika fortsetter fremgangen. I årets fem første måneder er eksporten til Kina 14,5 prosent høyere enn tilsvarende periode i fjor.

Regionalt er det store forskjeller med fremgang for blant annet Agder, Trøndelag, Telemark og Buskerud, mens eksporten i mai faller for bedriftene i blant annet Hedmark og Rogaland.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078