23948sdkhjf

Lanxess skal spare 100 mill. euro i året

Lanxess har opplevd en utfordrende tid og særlig har selskapets syntetiske gummier hatt sviktende etterspørsel samtidig som konkurransen har hardnet til i et marked der råvareprisene lenge har vært volatile. Konsernet har derfor satt i gang effektiviseringsprogrammet «Advance», der bl.a. 1000 arbeidsplasser skal bort innen utgangen av 2015.

«Advance»-programmet har som mål å gi årlige besparelser på 100 millioner euro fra 2015 og optimalisere produktporteføljen, der det skal finnes andre løsninger for ikke-kjernevirksomhet. Programmet vil koste å gjennomføre. I en pressemelding fra Lanxess sies det at konsernet vil bokføre rundt 150 millioner euro i engangskostnader i 2013 og 2014 for å dekke «Advance»-programmet.
Personalstyrken skal reduseres for å nå målene om kostnadsreduksjoner på 100 millioner i årer fra 2015. Samtidig skal virksomhetene effektiviseres. Konsernet regner med at tiltakene vil føre til en nedbemanning på om lag 1 000 ansatte på verdensbasis innen utgangen av 2015.
Stillinger skal utfases gjennom bl.a. frivillige ordninger som inkluderer førtidspensjonering og sluttvederlag. Allerede i år vil tiltakene merkes og skje på absolutt alle nivåer i konsernet og i datterselskapene. Alle tiltak blir koordinert med de ansattes representanter.
Omstilling skal allerede være gjennomført innenfor forretningsenheten Rubber Chemicals, der et anlegg er lagt ned i Sør-Afrika og nedbemanninger har funnet sted ved virksomheten i Belgia. I tillegg vil Lanxess justere sin virksomhet globalt for å reflektere dagens markedssituasjon.
Tre viktige utbyggingsprosjekter med store investeringer går likevel etter planen. Det gjelder en neodymium polybutadiengummi (Nd-PBR) anlegg i Singapore, et EPDM-anlegg i Kina og en PA-fabrikk i Belgia. Ledelsen sier at Lanxess vil fortsette å prioritere organisk vekst. Kapitalkostnader er i år redusert til omtrent 600 millioner euro samtidig som de nevnte, viktige, strategiske prosjektene iverksettes. I fremtiden vil fokuset økes på mindre prosjekter og gjennomføring av viktige forbedringer i produksjonsenhetene.
Ledelsen i Lanxess mener det langsiktige vekstgrunnlaget for selskapet er intakt til tross for midlertidig svakhet i etterspørselen. Resultatet på mellomlang sikt er for eksempel målsatt til 1,8 milliarder euro før spesielle poster i 2018.
Lanxess er uansett et ledende verdensomspennende spesialkjemikalieselskap med en omsetning på 9,1 milliarder euro i 2012 og med om lag 17 500 ansatte i 31 land. Selskapet er i dag representert på 52 produksjonssteder over hele verden. Kjernevirksomheten i Lanxess er utvikling, produksjon og markedsføring av plast, gummi, mellomprodukter og spesialkjemikalier.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079