23948sdkhjf

Plexx legger ned produksjonen i Norge

I løpet av høsten 2013 krymper staben i Plexx AS fra 17 til seks ansatte. Styret i Fredrikstad-bedriften, som driver med termoforming og bearbeiding av termoplast, har besluttet at all produksjon på Kråkerøy skal flyttes til datterselskapet, Opido Plast AB, i Sverige.
Beslutningen har muligens ikke kommet som noen kjempestor bombe på de ansatte i Norge, for i lengre tid har satsingen vært merkbart økende i datterselskapet i Ljungby i Sør-Sverige. Noen trøst er det neppe, men det rapporteres om at den triste avgjørelsen er tatt med stor fatning blant de berørte, som straks beslutningen var tatt, ble orientert. Seks ansatte mistet jobben ved årsskiftet 2012/2013. Nå berøres altså ytterligere 11 ansatte. Alle har fått tilbud om å flytte til Ljungby. En skal ha takket ja, mens 10 personer har takket nei og følgelig må se seg om etter annen jobb utenfor Plexx-gruppen. To av dem skal allerede ha sluttet etter å ha fått ny jobb.
Markedssjef Kai Karlsen i Plexx sier til Plastforum at trenden dessverre har vært tydelig lenge. Kundemassen øker i Sverige mens den bare går ned og ned i Norge. Tidligere var 80-90 prosent av kundemassen i Norge. Nå har Plexx omtrent samme andel i Sverige som man tidligere hadde her. Han beklager at det måtte gå slik og følgen blir at Plexx flytter dit kundene er. Han legger mye av skylden på det høye, særnorske kostnadsnivået og synes det er vemodig og leit at verdifull kompetanse forsvinner. – Det har vært en trend i mange år at kundene våre har flagget ut mye av sin produksjon fra Norge. Eller de er kjøpt opp av utenlandske selskaper og deretter flyttet ut av landet. Det rammer oss som underleverandører sterkt, sier Kai. Også det svenske markedet opplever utflagging, men industrien er så mye, mye større i Sverige at det fortsatt er store muligheter i nabolandet. – At vi på hver side av svenskegrensen skal ha to produksjonssteder med samme type produksjon, er på ingen måte rasjonelt. Vi har kostbare maskiner og bedriftsøkonomisk er det ingen tvil om at å samle det hele i Sverige er det mest fornuftige, forklarer Kai. Han forteller at det i Opido Plast vil bli mellom 35 og 40 ansatte.
Ho­ved­kon­to­ret med ad­mi­nist­ra­sjon , la­ger, mar­keds­fø­ring og salg blir væ­ren­de på Kråkerøy. Staben vil telle sju personer totalt. Og Kai understreker at de som blir igjen skal jobbe beinhardt på også å kapre nye kunder og prosjekter i Norge. Ledelsen av hele den norsk/svenske virksomheten vil også skje fra Norge. Han viser forøvrig til spennende prosjekter som står foran avgjørelser her hjemme, ikke minst hva gjelder twin-sheet termoforming. Han håper at de ansatte som berøres og som ikke vil være med til Sverige, skaffer seg jobb fra nå av og fram til 1. februar 2014. – I perioden fram til da vil de berørte kunne slutte nærmest på dagen dersom de får ny jobb som krever det. Vi strekker oss langt for å hjelpe de som må slutte samtidig som vi selvfølgelig ønsker å opprettholde en stødig produksjon her hjemme inntil flytting av maskinene skjer. De som ikke har fått ny jobb innen 1. februar 2014 vil få en sluttpakke fra oss, sier Kai Karlsen.
Det skal bygges opp et stort og flott produksjonssenter for vakuumforming i Ljungby. Det er ikke håpløst langt fra Norge. Konsentrasjonen betyr også større muligheter til både rasjonell og økonomisk god produksjon. Det får vi håpe kan gavne Plexx som bedrift og gruppe på en positiv måte i årene som kommer. Men først skal man gjennom den triste fasen med nedbygging og produksjonsstopp her hjemme – og sikkert en hel del frustrasjon.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078