23948sdkhjf

Borealis og Statoil enige om å fornye langsiktig etan-avtale

Borealis melder at det er inngått en ny, langsiktig avtale om å få etan fra Statoil til crackeren i Stenungsund, Sverige. Kontrakten sørger for å gi Borealis tilstrekkelig råstoff til det store petrokjemikomplekset i Stenungsund – til riktig pris.
Borealis og Statoil er blitt enige om en fornyet kontrakt for levering av etan fra Statoils gassanlegg på Kårstø. Det sikrer betydelige volumer av etan til Borealis’ cracker i Stenungsund for flere år fremover. Etanforsyningen er basert på konkurransedyktige vilkår for begge parter, men tar også hensyn til globale endringer av priser i etanmarkedet. Dette særlig grunnet tilgjengeligheten av skifergass fra USA. Den nye kontrakten har start i oktober i 2015 og varer i en periode på sju år.
Ledelsen i Borealis mener den nye kontrakten sikrer at anlegget i Stenungsund, pris- og volummessig, vil ligge i helt i tet i et stadig mer konkurransepreget miljø for europeisk industri.
Crackeren til Borealis i Stenungsund er blant de mest råstoffleksible i Europa. I tillegg til etan kan det også benytte nafta, propan og butan som råstoff. Anlegget i Stenungsund har stor lagringskapasitet for flytende petroleumsgass (LPG) og det kan derfor ta i mot LPG fra ulike kilder med alle typer fartøystørrelser opp til svært store gasskip.
Den korte seilingstiden mellom Kårstø og Stenungsund har bidratt til en sikker og jevn forsyningskjede for Borealis siden avtalestart i år 2000. Avtalen har dermed gått sin gang de siste 14 årene og er selvfølgelig viktig også for Statoil, som var den tidligere 50-prosent eieren av Borealis.
Statoil ser på avtalen som gunstig, da den posisjonerer norsk etan og plasseringen av Kårstø som en konkurransedyktig tilbyder i et fremtidig marked for etan-råstoff. I dette markedet har import fra USA blitt stadig mer merkbar ettersom skifergass er blitt tilgjengelig for mange europeiske petrokjemianlegg, bl.a. Ineos’ anlegg i Bamble.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047