23948sdkhjf

Red Dot Award til Arburgs Freeformer

Arburg presenterte sin store nyhet, Freeformer, under K-messen sist høst – en maskin for additiv produksjon, men som benytter helt vanlige plastmaterialer ved produksjon av prototyper/småserier. Nå er selskapet og maskinen tildelt den prestisjetunge designprisen Red Dot Award.
Freeformer er så absolutt fremtidsorientert, noe hele det internasjonale fagpressekorpset konkluderte med under K 2013. At maskinen også kombinerer funksjonalitet og estetikk har nå altså juryen for Red Dot Award kommet fram til.
Juryen evaluerte i år totalt 4 815 bidrag fra 53 land, og Freeformer ble altså funnet verdig til en pris. Maskinen er forøvrig det første produktet fra Arburg som vinner denne ettertraktede og internasjonalt anerkjente designprisen. Arburg og selskapets løsning for additiv produksjon tar dermed plass ved siden av produkter fra kjente merkevarer som Apple, Audi og Adidas.

– I tillegg til kvalitet og funksjonalitet , er maskindesign stadig viktigere for kjøpsbeslutningen, mener Herbert Kraibühler. Den tidligere adm. direktør i Arburgs avdeling for Teknologi og Engineering skal ha hovedæren for utviklingen av Freeformer, noe selskapet har syslet med i all hemmelighet gjennom de siste ti årene. Maskinen og teknologien som i selskapet selv betegner som Arburg Plastic Freeforming (AKF), fikk altså verdenspremiere på K 2013. Samtidig markerte det sprøytestøpeprodusentens inntreden i et for dem nytt, men fremtidsrettet marked: industriell, additiv produksjon.

Det er selskapet Design Tech i tyske Ammerbuch og eieren Jürgen R. Schmid som har hjulpet Arburg med å designe Freeeformer. Oppgaven var å lage en maskin med spesiell oppmerksomhet og som skulle ha god gjenkjennelighet, illustrere fremtidig bærekraft og unikhet i kombinasjon med estetikk og funksjonalitet. Resultatet av designerens arbeid inkluderer en konstruksjon der produksjonskammeret er lett å komme til takket være en svingbar glassfront. Maskinen har enkle betjeningsalternativer og med en uttrekkbar PC med multi-touch-skjerm montert på siden. Juryen fremhever bl.a. den gode synligheten på av/på-bryteren som dermed fungerer som en nødstoppbryter. I tillegg skal det være lagt stort arbeid i størrelsen, i det å sikre at Freeformer kunne passere gjennom standard kontordører.
De rene, myke linjene minner om enheter alle kjenner fra moderne telekommunikasjon og er godt egnet i de aller fleste miljøer, enten det er i et designstudio, i en utviklingsavdeling eller i et laboratoriemiljø. Vellykkethet rent visuelt bidrar nå til at produktet vinner et kvalitetsstempel som Red Dot Award er.

Arburg er kjent som en solid, global produsent av modulære Allrounder sprøytestøpemaskiner for produksjon av plastdeler i store volumer. For å oppnå høy effektivitet også ved produksjon av engangsdeler og av småvolumer har Arburg altså kastet øynene på additiv produksjon, men fra perspektivet til en maskinkonstruktør. Selskapet har investert betydelige midler og all sin fagkompetanse om plast og plastproduksjon i utviklingen av Freeformer og teknologien AKF. Maskinen Freeformer krever bare er en stikkontakt, 3D CAD-data og standard plastgranulat uten glassfiberinnhold. Som ved sprøytestøping blir plastgranulat først smeltet i en plastiserende sylinder. En spesiell dyse sørger for at dråpene oppretter lag på lag på en komponentbærer med tre eller fem akser. Dette skjer ved hjelp av høyfrekvent piezo-teknologi. Fordi prosessen benytter smeltet plast, oppstår ingen støvdannelser eller utslipp.
Den norske representanten for Arburg, Plastmaskiner/Thomas Thiis AS, opplyser at Freeformer vil være klar til salg rett på nyåret 2015.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078