23948sdkhjf

Umoe Mandal bygger enda et fartøy for betjening av vindkraftverk i havet

Umoe Wind AS, som eier det første Wave Craft-fartøyet som for tiden er under bygging ved Umoe Mandal AS, har besluttet å bygge enda et slikt fartøy. Det skal leveres i løpet av 2015. Kontraheringen sikrer fullt arbeid ved bedriften i Mandal ut neste år.
Umoe Wind AS inngikk i sommer en åtte måneders kontrakt med danske DONG Energy. I avtalen står det at fartøyet som nå er i bygging skal i arbeid fra mars 2015. Avtalen inneholder en mulig forlengelse på inntil 12 måneder. Fartøyet skal operere på havvindparken Borkum Riffgrund, som ligger ca. 54 kilometer fra DONG Energys base i Norddeich. Borkum Riffgrund er et stort satsingsområde for offshore vindkraft. Det er Valling Ship Management i Danmark som skal operere fartøyet og som får dansk mannskap.

Utviklingen av Wave Craft -fartøyet er blitt støttet både økonomisk og teknisk som en del av en utlyst konkurranse av selskapet Carbon Trust (der 10 store partnere hvorav to norske Statoil og Statnett deltar). Både Forskningsrådet, RFFAgder og Innovasjon Norge har vært inne med utviklingsmidler. Konkurransen Carbon Trust Offshore Wind Accelerator (OWA) hadde som målsetting å få ned kostnadene for drift av havvindparker. Den førte til mange innovasjoner, bl.a. fra norske selskaper som Fjellstrand og Umoe Mandal. Lederen for innovasjon i Carbon Trust, Jan Matthiesen, sier i en pressemelding at nye innovative løsninger, som Wave Craft, helt klart vil gi betydelige kostnadsbesparelser for vindindustrien offshore, og at det er hyggelig at støtten som er gitt har resultert i løsninger som Wave Craft-fartøyet. Selve konseptet Komposittfartøyene og konseptet er helutviklet av Umoe Mandal og basert på samme prinsipp som ble brukt på minerydderne og MTB’ene, teknologien kalt Surface Effect Ship (SES). Teknologien gjør at opptil 80 prosent av fartøyets vekt løftes av en luftpute. På de nye skipene er luftputen beregnet å redusere bølgeinduserte bevegelser ved arbeid ved vindturbinene. Det bidrar bl.a. til å muliggjøre overføring av personell og last i grov sjø. SES-teknologien gir også unik høy seilingshastighet på over 40 knop, hvor luftputen demper bevegelser og gir behagelig og jevn seiling. Alt bidrar til å øke effektiviteten av turbinvedlikehold til havs.

Som nevnt over; Umoe Wind AS har altså besluttet å anskaffe seg enda et fartøy av typen Wave Craft, bygget hos Umoe Mandal AS. Båten som nå bygges skal leveres rett over nyttår 2015, mens fartøy nummer to påbegynnes allerede i løpet av høsten i år og vil bli levert til Umoe Wind sent i 2015.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078