23948sdkhjf

– Verre å kaste druer enn plast

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

Det er mye verre for miljøet å kaste frukt og grønnsaker enn å ha plastemballasje på varene, ifølge eksperter på matsvinn og emballasje. I Norge kaster vi hver femte handlepose med mat. Frukt og grønt er det vi kaster mest av.

– Mange stusser over at frukt og grønnsaker i stadig større grad pakkes i plastemballasje. Faktum er at emballasjen beskytter maten slik at den ikke blir skadet under frakt og holder seg frisk lenger. Frukt og grønnsaker er spesielt følsomme for støtskader og trenger god beskyttelse, sier Kari Bunes som leder Næringslivets Emballasjeoptimeringskomité (NOK). Frukt og grønnsaker er det vi kaster mest av, viser en rapport utarbeidet av ForMat på vegne av Miljødirektoratet. Derfor har dette blitt et innsatsområde for å redusere matsvinn fra husholdningene. Spiste opp druesvinnet – Det er mye mer miljøbelastende å kaste frukt og grønnsaker enn å ha plastemballasje på varene som dernest leveres i returordningen. Derfor må vi satse på emballasje som beskytter de produktene som er utsatt, slik at de ikke skades under transport eller i bæreposen på vei hjem fra butikken, sier Anne Marie Schrøder. Hun er kommunikasjonssjef i Matvett som driver ForMat-prosjektet, næringslivets satsing for å redusere matsvinn. Målet er å redusere matsvinnet i Norge med 25 prosent innen utgangen av 2015. Schrøder trekker fram druer som et eksempel på hvor stor rolle riktig emballering spiller. Da druer kun ble solgt i løsvekt lå svinnet på 10-15 prosent, ifølge BAMA-tall. Nå går steinfrie druer rett fra innhøsting og over i spesialtilpasset emballasje. Svinnet ligger på bare 1-2 prosent. Kaster 46 kilo mat hver Forbrukerne kaster mer mat enn både matindustrien og dagligvarehandelen, ifølge Matvett.no. Hver femte handlepose du kommer hjem med går faktisk rett i søpla. Det tilsvarer 46,3 kilo matavfall per person i året. Tidligere i år avdekket en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av optimeringskomiteen at 77 prosent av nordmenn foretrekker å handle frukt og grønt i løsvekt. Bare åtte prosent sier de foretrekker å handle frukt og grønt som er ferdig innpakket. – At så mange foretrekker løsvekt må vi dermed tillegge mangel på forståelse for emballasjens viktige rolle, fastslår Kari Bunes. De fleste grønnsaks- og frukttyper består av mellom 75 og 95 prosent vann. Uten emballasje tørker mye unødig fort ut. I tillegg får de lett både kutt- og klemskader. Dette gjør at mange forbrukere kvier seg både for å kjøpe og spise skadet vare. Derfor gjelder det å beskytte dem gjennom hele reisen fra åker til matfat, og her gjør emballasjen en uvurderlig jobb. (Pressenytt)
Hold deg oppdatert med PlastForum NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Dramatisk redningsaksjon etter plastrydding

Vi tar sommerferie!

1

Den ekte gjenbruksposen kommer

BASF og Security Matters samarbeider om å utvikle sirkulær plastøkonomi

Å puste inn mikroplast er helseskadelig

Tiltalt for isopor-forurensning

Nyhetsbrev

1

Utvikler nedbrytbare fiskeredskaper

Funn av ulovlige leker som skader ozonlaget

Ukas vits: Brøyting

Norsik sørger for at det ikke blir plastkrise i Oslo

Sommerjobb for å rydde plastpellets

KRONIKK: Produsentansvaret for plastemballasje ivaretas i Norge

Krever støtte til de som driver med gjenvinning av plast

1

- Plastimportører og -produsenter må betale mer

Superskipet blir forsinket

SE VIDEO: Njord-fiberkabelen på plass

Storstilt plastaksjon i Finnmark

På jakt etter plastnedbrytbare enzym

Ukas vits: Bryllupsnatta

Tidenes største prosjektavtale i TESS

Resirkulert korona-plasthåndtak får salgskanal

Avvikler en av tre produksjonslinjer

Ny fabrikkbygning ferdig i Kina

Miljødirektoratet truer med tvangsmulkt

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Calling all the unsung production heroes!

Crestabond® - sertifisert etter brannsikringskrav.

LL-Hvit gjengepasta

Plastproduksjon preget av presisjon og nøyaktighet

Resirkulerte plastprodukter til Vik Ørsta

Wanner Technik Gmbh

RAMSOL - alkoholfri desinfisering

ZEISS #measuringhero Award 2020

Testing av ikke-metalliske materialer for tøffe omgivelser

Ultrapolymers og Domo utvider partnerskapet med Technyl

Avfallsbeholder fra IDEA Kompetanse

POM-C BLÅ - perfekt for næringsmiddelindustrien

Plastdeler til testsett for corona laget med vakuum

Expanding the Boundaries of CT

Produksjon av desinfeksjonsmidler med Busch vakuumteknologi

Stratasys J55 – en ny revolusjonerende fullfargeprinter

Sveisetrådkniv for PVC og linoleum

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Lindberg & Lund AS utvider med en ny avdeling

Produksjon av bilinteriør med trykkregulert vakuumteknologi

Vakuumsystemer for behandling av COVID-19-pasienter i Brasil

Lindberg & Lund AS med LIoyds godkjenning for Araldite 2015-

Improve your metrology skills, also @home.

Vi har blitt medlem i Næringsklyngen NCMT

Visste du at...

Send til en kollega

0.11