23948sdkhjf

Komposittindustrien må være Norges smarteste bransje!

Overskriften er en spontan konklusjon fra Norsk Komposittforbunds års- og temamøte 5. og 6. mai på Alver Hotell etter at det ble kjent at Hexagon Ragasco var kåret til Norges smarteste industribedrift. 20 av 47 medlemsbedrifter i NKF var til stede på årsmøtet, mens til sammen omkring 40 personer deltok på totalarrangementet.
Årsmøtet ble greit avviklet , uten de store eller heftige diskusjoner. Det sittende styre fikk ny tillit fra årsmøtet - gjenvalg for samtlige medlemmer. Det er for øvrig svært gledelig at Norsk Komposittforbund (NKF) bare de siste månedene har fått fire nye bedrifter i medlemsrekken. Styret og daglig leder er sikre på at antall medlemmer passerer 50 i løpet av 2015.
Offshore applikasjoner var hovedtemaet for medlemsmøtet som strakte seg over to dager. Her deltok 40 deltagere. Det var noe færre enn forrige år, men styret antar at uroen rundt oljeindustrien kan ta noe av skylden. Uansett: det var en engasjert forsamling som ble presentert spennende foredrag der også helt nye områder for bruk av kompositter ble belyst. Borestigerør i kompositt ble presentert av Børge Bjørnklett fra MHWirth og kompositter brukt til å tette olje- og gassbrønner som erstatning for brønnsement fikk vi lære av Jonny Haugen fra Wellcem. Begge presentasjonene viser hvordan en kreativ bruk av kompositter stadig utvider markedsområdene.
Det er en økende bruk av kompositter til offshoreindustrien. Både Viggo Kalsen fra DIAB og Vidar Aasgård fra Mundal Group pekte på mange bruksområder i sine foredrag. Og: det er flere potensielle applikasjoner for kompositter i oljeindustrien. Nasjonalt Senter for Komposittkompetanse ga oss eksempler ved å ta utgangspunkt i ROV-garasjer og andre nisjeanvendelser. Møtet hadde spennende og svært interessante diskusjoner rundt bransjens muligheter innen offshore- og subseaindustrien. Behovet for bedre dokumentasjoner og spesifikasjoner er stadig et tilbakevendende tema.
Arena Kompositt-prosjektet og bransjens søknad til Innovasjon Norge ble belyst og diskutert. Likeledes hadde kompetanse- og opplæringsfeltet som vanlig en plass på agendaen. Det var forøvrig med stor entusiasme møtet mottok beskjed om at Hexagon Ragasco var kåret til årets smarteste bedrift. Konklusjonen på møtet ble raskt fattet: Komposittindustrien må være Norges smarteste bransje!
Det sosiale aspektet er viktig. Første kveld var deltagerne samlet til festmiddag. Her ble Ulf Kristiansen (DIAB) hedret for sine mer enn 40 år i komposittindustrien. Ulf har i alle år vært en sentral bidragsyter for å løfte bransjen teknologisk og med spesielt fokus på sandwichkonstruksjoner. Selv om Ulf nå har overlatt roret i Diab til Viggo Karlsen så er han en like aktiv. Eller som han selv uttrykte det; før jobbet jeg 115 prosent, nå er det bare 98!
Et bedriftsbesøk til Mundal Group representerte en spennende avslutning. Vi fikk se eksempler på produkter som de leverer til offshoreindustrien og til oppdrettsnæringen.

Takk til Mundal Group og takk til alle som deltok. La meg avslutte med det som nok er det helt sentrale for både forbund og medlemsbedrifter: Vi må samarbeide , omstille oss og bruke de riktige virkemidlene . Da vil vi, med nåtidens lette og sterke materialer være konkurransedyktige – i eksisterende og nye markeder. Paal Fischenich
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078