23948sdkhjf

Utstyr for våte dager?!

Nettstedet erdetfarlig.no, drives av Miljødirektoratet i samarbeid med Mattilsynet og Miljømerking. Forbrukerrådet og Grønn Hverdag har også bidratt i utviklingen av nettstedet. Redaktøransvaret ligger hos Miljødirektoratet. I disse våte høstdagene kan vi på nettstedet lese om regntøy, knapper av plast og slagstøvler.

Og foruten om selve produktet står det på nevnte nettside også noe om mulig innhold i produktene. Det som står skrevet der, og som Miljødirektøratet ofte ynder å vise til i sine nyhetsbrev, virker for oss i polymerbransjen litt for kjapt og unyansert – og konkurransevridende vil nok noen hevde.

Som ofte før er det PVC som må ta hovedstøyten. Her er hva Miljødirektoratet viser til i sitt Nyhetsbrev 2. oktober 2015:

«Regntøy, slagstøvler og andre klær som hører høsten til, kan dessverre inneholde ulike verstingstoffer. Men det er mulig å finne trygge alternativer for både helse og miljø.
Regntøy er ofte laget av plasttypene polyuretan (PU) eller PVC. PVC må myknes før det kan brukes som regntøy. Et vanlig mykningsmiddel er ftalater. Disse stoffene kan skade evnen til å få barn, føre til fosterskader og virke hormonforstyrrende. Flere av ftalatene er derfor forbudte i leker og småbarnsprodukter.
Plasttypen polyuretan (PU) trenger ikke å tilsettes mykner, og regntøy av PU er derfor et godt valg for helse og miljø.»

Og om slagstøvler sakser vi følgende:

«Slagstøvler kan være laget av PVC eller gummi. Vi vet at myk PVC kan inneholde ftalater, for eksempel verstingstoffet DEHP. Det er derfor grunn til å tro at det kan finnes DEHP i gummistøvler på det norske markedet. Støvler av gummi kan også inneholde lateks, og det kan være et problem for folk som allerede er allergiske mot lateks.»

Les mer og se også kommentarer fra bloggere som ikke nødvendigvis er polymerelskere. Saken finner du på:
http://erdetfarlig.no/no/Artikler/Nyhetsartikler/utstyr-for-vate-dager
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078