23948sdkhjf

Biobe: Gode eksporttider!

Den lave oljeprisen har gjort at den norske krona det siste året har svekket seg voldsomt mot andre valutaer, som dollar, euro og SEK. Svekkelsen bevirker at prisene på importerte varer stiger, men det er gode tider for norske selskaper som eksporterer til utlandet. Biobe AS i Fredrikstad ble i den forbindelse trukket fram i et innslag i Dagsrevyen mandag 12. oktober. Hyggelig for Biobe, som for tiden har en meget stor eksportandel.

Prisveksten på importerte varer, biler, klær, frukt etc stiger kraftig. Bl.a. er prisveksten på frukt og grønt den høyeste på 20 år. Nå må forbrukeren betale 18 prosent mer for appelsiner enn for to år siden fordi kronekursen har svekket seg sammenliknet med internasjonal valuta.
Bare hittil i år har prisen på frukt steget godt over 15 prosent. Det er den høyeste prisveksten siden 1995, ifølge SSB.
Klær er blitt 3,4 prosent dyrere, maten over fire prosent dyrere.
– Årsaken er at oljeprisen er halvert, og utsiktene for norsk økonomi er dårligere enn på lenge. En svak kronekurs gjør at det blir dyrere å importere varer til Norge, mens det blir gunstigere å eksportere, sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til NRK.

Gode tider for eksport
Mens den lave oljeprisen rammer lommeboka til folk flest, gjør den at norske eksportbedrifter går så det griner.
Eksportbedriften Biobe i Fredrikstad opplever for tiden gode tider, takket være den lave kronekursen. De sprøytestøper b.a. underlag til jernbanesviller. Akkurat da NRK besøkte bedriften sist mandag, var man i gang med en leveranse til Saudi-Arabia. Her skal produktene fra Fredrikstad brukes i utbyggingen av en ny pilegrimsjernbane til Mekka.
– Det er helt avgjørende for oss at kronekursen er så lav. Halvparten at det vi kjøper inn er i euro, og det gjør at våre innkjøp blir dyrere. Men siden vi er en eksportbedrift, så gjør den svake kronekursen at våre varer blir billigere ut, sier administrerende direktør Bjarte Haldorsen i intervjuet med NRK.

Se mer fra Biobe og intervjuet i Dagsrevyen på videoen "Pristigning! som du finner som videosymbol på et bilde midt i følgende NRK-sak: http://www.nrk.no/norge/det-blir-dyrere-a-kjope-frukt-og-gront-1.12599145
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.079