23948sdkhjf

De vil etablere «ØRA – nasjonalt senter for sirkulær økonomi»

Gjenvinning Østfold og Borg Plast-Net vil aktivt gjøre noe med omstillingen som industrien og samfunnet står overfor og særlig industri som produsent av råvarer og produkter. Det grønne skiftet skal bli mer enn bare ord. Det skal man vise på Øra, et stort område langs Glomma i Fredrikstad.

Ord som det grønne skiftet, gjenbruk, omdefinering av avfall til nye råstoffer, nye kombinasjoner av restprodukter, effektiv energibruk, gjenvinning og mange andre ord blir brukt nærmest som innledning til den nødvendige omstilling samfunnet står overfor.

Øra - området i Fredrikstad har meget oppegående industrivirksomheter som allerede har gjort mye for gjenvinning, gjenbruk og reduksjon av fossile råstoffer.
Initiativtakerne, Gjenvinning Østfold og Borg Plast-Net, mener bedriftsklyngen på Øra og det som er gjennomført, er en sterk grunn til å foreslå området til et nasjonalt senter for sirkulær økonomi og med godt grunnlag for videreutvikling. Området bør også trekke andre virksomheter med i det grønne skiftet.

Et senter for sirkulær økonomi skal være et senter som skal ha oversikt over avfall/restprodukter som kan nyttes ved utvikling av nye råvarer/produkter gjennom utvikling og innovasjon.
Kartlegging av avfall/restprodukter og utvikling av nye råvarer/produkter vil være hovedoppgaver utført av kompetente medarbeidere. Her skal bedriftene bistås med å finne gode løsninger for restprodukter og å finne nye råvarer for nye produkter.
Selve senteret skal ikke drive med produksjon, men det skal utarbeides grunnlag for om senteret kan oppfylle krav til å bli en NCE, Norwegian Center of Expertice i regi av Forskningsrådet og Innovasjon Norge eller det nyetablerte Norsk Katapult i regi av SIVA.

Øra-området har allerede et godt utviklet miljø for sortering av avfall/restprodukter. Etableringen av det nye senteret kan spille en rolle i å utnytte de sorterte fraksjonene til nye produkter og ny produksjon.

Gjenvinning Østfold og Borg Plast-Net , som representerer omkring 45 bedrifter i Østfold, stiller midler til disposisjon for etableringen. Det er også søkt Fredrikstad Kommunes Næringsfond om økonomisk støtte til et forprosjekt for å gjøre den første kartlegging av bedrifter og råvarer.

Visjonen for «ØRA – nasjonalt senter for sirkulær økonomi» er Grønn Konkurransekraft. Dette er det viktigste utgangspunktet for at man skal lykkes med omstillingen av den norske industrien som en viktig verdiskaper og som også skal gi flere arbeidsplasser. Her skal senteret spille en sentral rolle.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062