23948sdkhjf

Konjunkturrapporten 2017: Økt vekst i Norge og ute

Totalt sett er det økt vekst i både norsk og internasjonal økonomi i 2017. Det fremgår av årets Konjunkturrapport, som Norsk Industri presenterte siste dag i januar.

Norsk Industri skriver i en oppsummering at bedriftene utenfor oljeklyngen jevnt over har noe bedre utsikter enn bedriftene i oljeklyngen. Så vel i prosessindustrien som i mer forbrukerorientert ferdigvareindustri, er det flere industribedrifter som melder om brukbare veksttall for forventet omsetning.
Norsk Industris ledelse spår dermed en beskjeden vekst i omsetningen for norsk industri totalt dette året.

Sysselsettingen totalt sett går noe ned. Norsk Industri beskriver at nedgangen i sysselsettingen i oljeklyngen vil fortsette, dels grunnet fallet i oljeinvesteringene, dels som et resultat av økt produktivitet og effektivitet i bransjen.
For resten av industrien spås en ganske flat utvikling. I sum går sysselsettingen i industrien altså noe ned i 2017.

En aktiv industripolitikk står på dagsordenen i så vel Norge som i flere andre land i Europa. Det kommer en egen industrimelding i løpet av våren – den første på 37 år i Norge! Det hilses velkommen. Norsk Industri forventer at stortingsmeldingen vektlegger og understreker at den internasjonaliserte, konkurranseutsatte industrien er vesentlig annerledes enn andre næringer.

Kronekursen er på et, ifølge Norsk Industri, behagelig lavt nivå i det Konjunkturrapporten 2017 fremlegges. Men dette kan endre seg, særlig hvis oljeprisen styrker seg. Kronekursen bestemmes i valutamarkedet, men også andre forhold spiller inn.
Partene i det sentrale lønnsoppgjøret, samt storting og regjering, har alle et betydelig ansvar for å passe på at norsk aktivitetsnivå og politikk ikke bidrar til styrking av kronekursen.

Omstilling i industrien og i mange næringer – bl.a. i Havbruksnæringen – har fått mange sider i Konjunkturrapporten 2017. Både ØPDs løsninger og «Egget» har fått egne omtaler. Også daglig leder i NOFI samt i Trelleborg Offshore uttaler seg, over flere sider, om løsninger i polymere materialer i viktige næringer.
At gummi, plast og kompositter omtales og profileres, er bra. Så utsettes vi ikke bare for negative effekter i form av plastrelatert forsøpling i havet og død og elendighet for dyrelivet. På sistnevnte punkt må polymerindustrien også i Norge være langt mer proaktiv. Det har aldri skadet å vise initiativ og forsøke å gjøre noe samlet. Ordene om hva «vi» og ikke bare jeg kan gjøre, er faktisk omtalt i rapporten. Den anbefales å lese/bla i for alle som driver industri.
Asle Isaksen

Du kan fritt laste ned Konjunkturrapporten her:
https://www.norskindustri.no/siteassets/dokumenter/rapporter-og-brosjyrer/konjunkturrapporten_2017.pdf
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078