23948sdkhjf

Har IKEA misforstått begrepet bærekraft?

I desember 2016, altså like før jul, utstedte IKEA en pressemelding undertegnet av konsernsjef Peter Agnefjäll der det fortelles at IKEA har «faset ut oljebasert polystyren» fra sine flate pakker. EPS’en er erstattet av fiberbasert emballasje – gjort i miljøets navn, ifølge IKEA. EPS-organisasjonene i Europa og USA har reagert…

IKEA har lenge satt miljø og bærekraft på dagsordenen. I møbelgigantens store 2016-hefte om bærekraft («Sustainability Report FY16» som kan lastes ned) er det tilnærmet 100 sider med oppfordringer og synspunkter. Her står det råd om hva vi, forbrukerne, bør gjøre eller kan gjøre for et bedre miljø på jorda. Samt hva IKEA gjør for sirkulær økonomi og for å redusere miljøbelastningene.

EPS har altså blitt utfaset fra IKEAs flate pakker, i miljøets navn. Alt ifølge IKEA. EPS-platene er erstattet med fibervirke fra skogen. Er det ren populisme?
EPS-industrien har reagert på IKEAs beslutninger og spesielt på manglende dokumentasjon av miljøeffektene. Industrien er, mildt beskrevet, forundret over flere av IKEAs uttalelser, bl.a. at selskapet har redusert EPS-forbruket med 8 000 tonn i året, eller, som IKEA skriver det: «…mer enn at halvparten av volumet i Empire State Building».
IKEA har ikke underbygd beslutningen med noen konkrete fordeler, men har bare stolt på den allmenne oppfatningen om at papir jevnt over er et overlegent miljøvalg.

Det er blitt vanlig at bedrifter knytter miljøfremskritt direkte til eliminering av plast, ofte som et ubegrunnet miljøansvar. EPS-industrien peker på at globale forbrukere bør forvente mer fra IKEA, og der populisme må erstattes av vitenskap, reelle fakta og omfattende livsløpsanalyser?

EPS-industriens organisasjoner i USA og Europa synes det er spesielt urovekkende å se IKEAs varehus og selskapets reklame bidrar til miljøvillfarelse. IKEA får det til å se ut som om 8 000 tonn EPS er en betydelig avfallsreduksjon, uten å komme med konkrete referansepunkter eller tilby meningsfull informasjon om de miljømessige avveininger av papirfiberalternativene som har erstattet EPS.
Eksempelet med at IKEA nå unngår kjempevolumer av EPS, som helt eller delvis kan fylle Empire State Building, blir også meningsløs, mener industrien, all den tid densiteten på EPS kan variere fra 18 g/l til 90 g/l.

IKEA klarer altså ikke eller vil ikke komme med noen dokumentasjon av miljøforbedringene som fiberbasert emballasje eventuelt måtte innebære. Konsernet har også arrogant avvist noen dialog med EPS-industrien om EPS versus papiralternativene.
Men vi får jo tro at IKEA er klar over at all emballasje – papir, plast eller containere for gjenbruk – har en miljøpåvirkning. Troen på at papir som miljøfrelser er bedre enn plast er i IKEAs tilfelle ikke basert på vitenskapelige fakta, men snarere på misoppfatninger og populisme.
Les hele svaret fra EPS-industrien i kommende utgave av Plastforum.
Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078