23948sdkhjf

Liten økning i industriproduksjon i januar

Produksjonsindeksen for industri- og bergverksbedriftene økte med 0,4 prosent fra desember til januar. I tillegg ble de foreløpige tall for desember oppjustert med 0,2 prosent. Dette fremgår av sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og som Norsk Industri nå har presentert.

Økt produksjon i kjemisk industri , næringsmiddel og gruvene forklarer mesteparten av oppgangen. I tillegg har trevarebedriftene den høyeste produksjonen på fem år, ifølge SSB.
Industriproduksjonen har økt i fem måneder på rad ifølge sesongjusterte tall, og indeksen er fire prosent høyere i januar 2017 enn ved bunnen i august i fjor, se figur.

Ujusterte tall viser et produksjonsnivå som ligger fem prosent over fjoråret, og det er særlig gruver, trevare, oljeraffineriene og kjemisk industri som produserte mer i januar. Generelt er det lavere produksjonsnivå i januar for bransjene med mye leverandørindustri, og høyere produksjonsnivå i januar for øvrig industribransjer.

Leverandørbedriftene til petroleumsindustrien har fått en treg start på året. Mens sesongjusterte tall altså viser fremgang for mange industribransjer i januar, har bedriftene i leverandørindustrien til oljenæringen som helhet lavere aktivitet i januar sammenlignet både med januar i fjor og desember.
Indikatorer på Vestlandet, som Vestlandsindeksen og bedrifter som tar tilbake ansatte fra permittering, viser i februar en positiv utvikling, og en ytterligere forbedring i første halvår. Men i tallene til SSB for januar har en slik utvikling foreløpig ikke blitt synlig.

Industriproduksjonen i Sverige økte med to prosent fra desember til januar, hovedsakelig på grunn av større produksjon av kjøretøyer. Svensk industriproduksjon er svært nær å være den høyeste på fem år.
Figuren viser utviklingen i industriproduksjonen de siste sju årene i Norge og Sverige.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062