23948sdkhjf

Brødr. Aa mottok JEC Innovation Award

12 år etter forrige pris – den gang for hurtiggående karbonfiberfartøyer – fikk Brødr. Aa 15. mars 2017 en ny utmerkelse, denne gang for byggingen av båten «Vision of the Fjords». Båten er foreløpig verdens største, kommersielle passasjerbåt bygget i karbonfiber. På scenen sto også solide underleverandører.

Det var smekkfullt og bare ståplasser igjen da Brødr. Aa, representert ved Tor Øyvin og Arnulv Aa, fikk den høythengende komposittprisen for byggingen av «Vision of the Fjords». Mange av nordmennene som besøkte JEC World 2017 hadde funnet veien til seremonien.

«Vision of the Fjords», som også ble kåret til «Ship of the Year 2016» i Norge, har vært nødvendig å bygge i de letteste og sterkeste komposittmaterialene for å gjøre den i stand til både å ivareta miljøet på best mulig måte, men også nødvendig for å gi båtens spesielle utforming nødvendig stivhet.

Båten er bygget i karbonfiberkompositt. Alle strukturelle elementer er laget i karbonsandwichlaminat: dekk, vegger, trapper, tak. Den 42 meter lange og fem meter høye katamaranstrukturen er produsert med vakuuminjeksjon.
Tilskuerne på JEC World fikk under prisutdelingen noen korte glimt av båten og byggingen. (På standen til Saertex ble for øvrig båt og prosess beskrevet gjennom videoshow og foredrag noen ganger hver messedag.)

Med seg på scenen i Paris hadde Brødr. Aa representanter for Saertex, som har levert karbonfibermattene, DIAB, som står bak de superlette kjernematerialene for sandwichkompositt, og Reichhold, som har levert gummimodifisert vinylester.
Den lave vekten muliggjør at skipet i trange fjorder kan drives av elektriske motorer.
Brødr. Aa er forøvrig i gang med å bygge en ny båt på samme lest som «Vision of the Fjords». Ordrebøkene er for øvrig også i orden for karbonfiber-spesialisten i Hyen.
Plastforum gratulerer! (Mer i kommende Plastforum red.anm.)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109