Regjeringen bevilger 100 mill. kroner til et rent og sunt hav

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

24. mars meldte regjeringen at de vil øke innsatsen for rene og bærekraftige hav. Det kom fram i den første stortingsmeldingen om hav i utenriks- og utviklingspolitikken. I den forbindelsen etableres et bistandsprogram på 100 millioner kroner for å styrke det internasjonale arbeidet mot marin forsøpling og mikroplast. Og regjeringen ønsker at Norge skal ta en internasjonal lederrolle i dette arbeidet.


– Vi prioriterer særlig tre områder: bærekraftig bruk og verdiskaping, rene og sunne hav og blå økonomi i utviklingspolitikken, forteller statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

Regjeringen vektlegger at en stor del av norsk sysselsetting og verdiskapning er knyttet til havet. Gjennom den nye stortingsmeldingen intensiverer regjeringen arbeidet for å fremme norske havinteresser og bærekraftig bruk av ressursene i havet.
– Internasjonalt samarbeid er nøkkelen til å håndtere utfordringene vi står overfor og sikre god havforvaltning på globalt nivå. Vi ønsker å ta en lederrolle internasjonalt for bærekraftige hav, sier utenriksminister Brende i en kommentar.
Han forteller også at en bærekraftig havforvaltning inkluderer innsats i utviklingsland. Tildelingen økes til programmet Fisk for utvikling og Norges nye forskningsfartøy, Dr. Fridtjof Nansen, skal bidra til en intensivering av arbeidet mot ulovlig fiske og fiskerikriminalitet.

Plast er en stor og raskt økende, global trussel mot livet i havet. Det nye bistandsprogrammet vil omfatte innsatser rettet mot kildene til plastavfallsproblemene og andre tiltak for å redusere marin plastforsøpling. Økt kunnskap om hva plastforsøpling betyr for økosystemene, matsikkerhet og mattrygghet, vil stå sentralt. Regjeringen vil her arbeide gjennom internasjonale organisasjoner og i tett partnerskap med andre land.

– Det er viktig at vi nå, for første gang, har fått på plass en stortingsmelding om havets rolle i utenrikspolitikken. Klima- og miljøproblemene i havet kjenner ikke nasjonale grenser. Vi er avhengig av å intensivere det internasjonale samarbeidet for å sikre bærekraftig havforvaltning. Jeg skal bidra til at hav kommer på flere agendaer og at Norge blir en pådriver for at verden styrker innsatsen for å sikre rene og sunne hav, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen sin kommentar til stortingsmeldingen.


Hold deg opdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Bygger stort visningssenter for havbruk

Ukens vits: Helgearbeid

Etablerer nytt robot-samarbeid i Skandinavia

Storordre til Hexagon Composites

Stadig flere solceller på norske hustak

Tre nye katapulter rettet mot havnæringene

Nyhetsbrev

Rolls-Royce kan kutte mange stillinger fredag

Online Newspaper Archive

Full fres og heder for TOMRA

Utvikler ny batteriløsning

Nytt supermolekyl skal produseres på Herøya

SINTEF etablerer fond for nystartede bedrifter

VPI solgt til irsk selskap

Pipelife lanserer STORE, dobbeltveggede rør

Brødr. Aa vant Siva-prisen

ATM Brovig og ENGEL med serviceavtale

Hedersprisen til Paal Fischenich

Tester ut ny tidevannsteknologi

USA valgte NSM-missiler fra Kongsberg

På arktisk ekspedisjon for å kartlegge mikroplast

Oppdatert om rør-i-rør

Kutter anslag for oljeinvesteringer

Nasjonalt fagskoleråd krever opprykk for fagskolene

Nasjonalt fagskoleråd krever opprykk for fagskolene Stortinget har vedtatt ny lov om høyere yrkesfaglig utdanning – nå er det opp til Regjeringen om fagskolene blir plassert på et høyere nivå i kvalifikasjonsrammeverket.

Ukas vits: Lønnsforhandling

Lanserer ny standard for vann og avløp

Bortimot 30 personer hadde møtt opp da den nye DiVA-guiden ble lansert i Norconsults lokaler i Sandvika 22. mai. DiVA, Digital VA-forvaltning, skaper en helt ny standard for hoved- og saneringsplaner i vann- og avløpsbransjen.

Vellykket års og medlemsmøte i Norsk Komposittforbund

Ny toppsjef i Norner

Skal få plastdetaljer lettere ut av formverktøyet

Dette er Prosess 21

Optimistiske ledere

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.409