Plastgjenvinning: Tyskland fortsatt først

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

Mens Norge og en del andre land sitter høflig og venter på EUs pakke for en sirkulær økonomi, bestemmer Tyskland seg for nye gjenvinningsmål for emballasje. For salgsemballasje i plast, øker tyskerne målet for mekanisk materialgjenvinning fra 36 til 58,5 prosent i 2019 og til 63 prosent i 2022.


Etter mange års prosess, gjenstår nå bare en godkjennelse av Bundesrat 12. mai.
Tyskland tok ledelsen på dette feltet allerede tidlig på 90 tallet, nå rykker de fra igjen. Kanskje blir det nå lettere for EU å dilte etter Tyskland!

Tyskland har brukt lang tid på denne saken. To ting har vært og er spesielt politisk vanskelig, det gjelder ansvarsfordelingen mellom private aktører og kommunene. I Tyskland, som i Sverige, har man såkalte Duale systemer der næringslivet har ansvaret for emballasjen helt fra kjøkkenbenken.

I diskusjonen om å utvide ansvaret til å gjelde mer enn bare emballasje, har imidlertid kommunene satt en stopper for videre innskrenkninger i deres monopolrolle mht innsamling. Derfor utvides ikke lovgivningen til annen plast fra husholdningene.

Den andre utfordringen gjelder regulering av konkurransen mellom ulike retursystemer. Siden 2000 har man hatt om lag 10 konkurrerende systemer i Tyskland. Denne konkurransen er ikke lett å regulere og det har nærmest hersket kaos i Tyskland i hele perioden. På tross av stadig nye reguleringer.
Nå innføres, nok engang, nye detaljerte forskrifter for hvordan dette kan regles gjennom clearing og et såkalt «Zentrale Stelle», eid av næringslivet. Det for å få orden i sysakene. Om man nå lykkes bedre gjenstår å se.

Systemene i Tyskland kjennetegnes med en høy andel gratispassasjerer, lite transparens og mye juks med rapporteringene. Likevel, innsamlingssystemet med en gul sekk/dunk ligger fast: alle skal fortsatt putte sin plast, metallbokser og drikkekartonger i denne sekken. Så hentes sekkene for sortering og gjenvinning i henhold til markedsandel fra de konkurrerende systemene.

Tyskerne har satt seg høye mål for plasten, uansett. Dette gjelder bare for den vanskelige plasten, nemlig salgsemballasjen. Den fine transportfolien inngår ikke i målene. Og målet omfatter for øvrig kun mekanisk materialgjenvinning, ikke kjemisk gjenvinning. Sistnevnte var veldig i vinden på 1990-tallet, nå er det liten generell interesse for dette, i hvert fall for blandet plastavfall.

De nye bestemmelsene i Tyskland , vedtatt bare noen måneder før EU kommer på banen, virker kanskje litt underlig på oss høflige nordmenn. Men, her må vi huske på at tysk lovgivning, også på dette område, følger sine egne, lange og kompliserte prosesser. At vedtaket kommer akkurat nå, er kanskje tilfeldig.
Nesten helt tilfeldig, det er jo valgår og pinlig for fru Merkel at hun har brukt så lang tid på dette!

På samme måte kjører andre land sine prosesser. Og slik går livet videre i EU, ikke helt harmonisert som vi skulle tro. Heldigvis, kanskje? Uansett, ambisjonene er høye for mekanisk gjenvinning av plast i alle land i Europa.
Om EU-målet for mekanisk materialgjenvinning av plastemballasje for 2025 ender på 50, 55 eller 60 prosent gjenstår å se. Om disse målene bidrar til å redusere marin forsøpling og mikroplastproblemet er også et godt spørsmål.
Uansett, alt om plast inngår jo i diskusjonene i EU, og er en stor sak.
( Kommentarer og funderinger gitt av Peter Sundt, Mepex Consult AS )


Hold deg opdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Handelens Miljøfond starter opp 15. august

Modulbaserte brenselcelleløsninger for båter er prinsippgodkjent

Ny Europa-rekord for gjenvinning av PVC

Oppjustert krav til andel fornybar energi

Lanserer verktøy for samarbeid mellom næringer og studenter

Hemmeligheten bak kunstig intelligens

Nyhetsbrev

Lager 117 megawatt solkraft

Online Newspaper Archive

Førerløse ferger kan erstatte gangbruer

Installerer unikt solcellesystem på busser

PILOT-E utlyser 100 millioner

Bygger stort visningssenter for havbruk

Ukens vits: Helgearbeid

Etablerer nytt robot-samarbeid i Skandinavia

Storordre til Hexagon Composites

Stadig flere solceller på norske hustak

Tre nye katapulter rettet mot havnæringene

Rolls-Royce kan kutte mange stillinger fredag

Full fres og heder for TOMRA

Utvikler ny batteriløsning

Nytt supermolekyl skal produseres på Herøya

SINTEF etablerer fond for nystartede bedrifter

VPI solgt til irsk selskap

Pipelife lanserer STORE, dobbeltveggede rør

Brødr. Aa vant Siva-prisen

Tester ut ny tidevannsteknologi

Oppdatert om rør-i-rør

Vellykket års og medlemsmøte i Norsk Komposittforbund

Ny toppsjef i Norner

Skal få plastdetaljer lettere ut av formverktøyet

Dette er Prosess 21

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.157