Bli kvitt maskinskatten. NÅ!

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

I mange år har eiendomsskatten på maskiner i industrien vært et hett tema. Like negativt er skatt på arbeidende kapital, forskjellsbehandling i skatteleggingen av norsk og utenlandsk eierskap. Dette var sentrale temaer på Norsk Industris frokostmøte torsdag i Arendalsuka.


Norsk Industri har hver morgen , under Arendalsuka, arrangert frokostmøter, der sentrale industripolitiske temaer har stått på agendaen. Onsdag var det Industrimeldingen som var tema. Det var fullt hus, og til tider en noe valgkamppreget debatt og tydelige partiskiller hos de engasjerte paneldeltakerne.

Torsdag morgen ble maskinskatten debattert. Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet, Hans Andreas Limi fra Fremskrittspartiet, Rolf Jarle Aaberg, leder av Treklyngen og Stein Lier-Hansen, Norsk Industri, deltok. De to sistnevnte var samstemte: maskinskatten må bort, men politikerne var klar på at det ikke kan skje uten at kommunene som har innført denne skatten må finne en erstatning for inntekten. Kanskje en andel av selskapsskatten som i dag i sin helhet går til staten?

Situasjonen for Treklyngen , datterselskap i Viken Skog, var et godt eksempel på hva maskinskatten betyr for en virksomhet under etablering. For Treklyngen kan særskatten bety en kostnad på opp til 95 millioner kroner i året. Og den innkreves til og med før virksomheten er kommet i produksjon!
– Vi har ingen mulighet til å dekke inn et slikt beløp gjennom utleie. Jeg tror oppegående politikere ser problemet med denne skatten, sa Rolf Jarle Aaberg.
Treklyngen har planer for produksjon av avanserte bioenergiprodukter, cellulosebasert prosessråstoff til industri og andre prosjekter. Denne storsatsingen skal skje på området til nedlagte Follum i Hønefoss. Forskning og produktutvikling gjør at tømmerstokken i dag blant annet kan omdannes til: Bioenergi, biodrivstoff, plank og bjelker, papir/papp, kjemikalier som erstatter plast basert på mineralolje, smakstilsetting, produkter til farmasøytisk industri, hygieneprodukter, tekstiler som eksempelvis erstatter bomull, reduksjonsstoffer i betong og metallindustrien. Aaberg sa at planen er å ha full drift fra 2021.

– Eiendomsskatten på maskiner er uforutsigbar , formueskatten hindrer investeringer. Det er en skatt på arbeidende kapital og den gjelder kun for nordmenn! Det gir uheldig utslag for norsk eierskap, sa Stein Lier-Hansen.
– Maskinskatten har vært et gnagsår i mange år. Men, det er rimelig at kommunene får noe tilbake for å være vertskap for industri. Fjerning av denne skatten kan få store konsekvenser, men jeg ser at verdifastsettelsen er uheldig. Det må vi rydde opp i. Sigbjørn Johnsen tok i sin tid et initiativ her, men det har ikke skjedd noe, sa Marianne Marthinsen som er finanspolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet.
Hans Andreas Limi minnet om at regjeringen har sendt ut et høringsnotat om avskaffelse av maskinskatten.
– Jeg tror det er mulig å avskaffe denne særskatten allerede i 2018 og samtidig fokusere på de kommunen som kommer dårlig ut, sa han.

Regjeringen foreslo å fjerne maskinskatten allerede for ett år siden, men i mangel av støtte på Stortinget har ikke noe skjedd. Vedtaket i Næringskomiteen rundt behandlingen av Industrimeldingen åpner for en ny, litt annerledes prosess etter at Norsk Industri og NHO har engasjert seg kraftig for å finne en ny måte å bevege et flertall av norske politikere.
Treklynge-lederen ga uttrykk for at denne form for beskatning vil kunne føre til at mange flytter virksomheten sin til utlandet.
– Maskinskatten utgjør kun en promille av statsbudsjettet. Det er en lavt hengende frukt. Selv etablerte, tunge industriselskaper vurderer hvor de skal gjøre sine neste investeringer – på grunn av maskinskatten, sa han.

– Det er tre urettferdige skattetyper i Norge . De er ødeleggende for nasjonal industridrift. Det er skatt på maskiner, formueskatten og beskatningen av kraftverk, sa Stein Lier-Hansen.
Han understreket samtidig hvor viktig det er at andre næringer nå må vokse for å veie opp for reduksjonen i olje- og gassektoren. Da må det komme intensiver for å få fart på omstillingen av Norge med hensyn til det grønne skiftet og digitaliseringen.


Hold deg opdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Skal bygge ny ambulansebåt

GulenSkyss er nettopp blitt tildelt kontrakt om drift av ambulansebåt – men hvem som skal bygge den nye båten er ennå ikke kjent.

Gravefri rehab i Asker

– Typisk norsk å være innovativ

Volkswagen øker bruken av lettvektsmaterialer i hel-elektriske biler

Britisk plastindustri avholder eget Brexit-seminar

Oljebransjen mest optimistisk

Nyhetsbrev

Bygger nytt innovasjonssenter

Online Newspaper Archive

Ny dansk analyse: Plastposen er best for miljøet

OSO Hotwater vurderer å flytte til UK

Ukas vits: Lovlig og ulovlig arbeid

Ruger du på et kompetanse- eller teknologiprosjekt?

Dropper fiskeoppdrett til havs

Skal utvikle fremtidens materialer

Blir medlem av Hydrogen Council

Biesterfeld og Evonik i partnerskap om PUR

Simuleringsverktøy med utvidet funksjonalitet

AKVA Group med firedobbelt båtleveranse

Universal Robots økte omsetningen 72 prosent

Nye batterityper på plast eller papir

– 2020-kravet er oppnåelig

EU krever at vi legger helt om til nesten-nullenergibygg i løpet av to år. Sivilingeniør Harald Hammer mener han har oppskriften.

Vil investere i digitale Lego-produkter

Prosjekt for rask formfremstilling

OM BE Plast er prosjektleder...

Etablerer Norden-kontor

Fishing for litter fortsetter

Her blir det "Plast-torg"

Industrien under tilsynets lupe

Borealis med i gigant-JV i USA

BEWi Group med milliardoppkjøp

LyondellBasell kjøper A. Schulman

Økt omsetning hos Hexagon

Materialtesting med radiologi

Drikkevann og mikroplast – ny målemetode gir gode svar

Events i kø

Ingen vei utenom emballasje-retur

KraussMaffei satser mer på pultrudering

Må betale millionbot

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.341