Bli kvitt maskinskatten. NÅ!

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

I mange år har eiendomsskatten på maskiner i industrien vært et hett tema. Like negativt er skatt på arbeidende kapital, forskjellsbehandling i skatteleggingen av norsk og utenlandsk eierskap. Dette var sentrale temaer på Norsk Industris frokostmøte torsdag i Arendalsuka.


Norsk Industri har hver morgen , under Arendalsuka, arrangert frokostmøter, der sentrale industripolitiske temaer har stått på agendaen. Onsdag var det Industrimeldingen som var tema. Det var fullt hus, og til tider en noe valgkamppreget debatt og tydelige partiskiller hos de engasjerte paneldeltakerne.

Torsdag morgen ble maskinskatten debattert. Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet, Hans Andreas Limi fra Fremskrittspartiet, Rolf Jarle Aaberg, leder av Treklyngen og Stein Lier-Hansen, Norsk Industri, deltok. De to sistnevnte var samstemte: maskinskatten må bort, men politikerne var klar på at det ikke kan skje uten at kommunene som har innført denne skatten må finne en erstatning for inntekten. Kanskje en andel av selskapsskatten som i dag i sin helhet går til staten?

Situasjonen for Treklyngen , datterselskap i Viken Skog, var et godt eksempel på hva maskinskatten betyr for en virksomhet under etablering. For Treklyngen kan særskatten bety en kostnad på opp til 95 millioner kroner i året. Og den innkreves til og med før virksomheten er kommet i produksjon!
– Vi har ingen mulighet til å dekke inn et slikt beløp gjennom utleie. Jeg tror oppegående politikere ser problemet med denne skatten, sa Rolf Jarle Aaberg.
Treklyngen har planer for produksjon av avanserte bioenergiprodukter, cellulosebasert prosessråstoff til industri og andre prosjekter. Denne storsatsingen skal skje på området til nedlagte Follum i Hønefoss. Forskning og produktutvikling gjør at tømmerstokken i dag blant annet kan omdannes til: Bioenergi, biodrivstoff, plank og bjelker, papir/papp, kjemikalier som erstatter plast basert på mineralolje, smakstilsetting, produkter til farmasøytisk industri, hygieneprodukter, tekstiler som eksempelvis erstatter bomull, reduksjonsstoffer i betong og metallindustrien. Aaberg sa at planen er å ha full drift fra 2021.

– Eiendomsskatten på maskiner er uforutsigbar , formueskatten hindrer investeringer. Det er en skatt på arbeidende kapital og den gjelder kun for nordmenn! Det gir uheldig utslag for norsk eierskap, sa Stein Lier-Hansen.
– Maskinskatten har vært et gnagsår i mange år. Men, det er rimelig at kommunene får noe tilbake for å være vertskap for industri. Fjerning av denne skatten kan få store konsekvenser, men jeg ser at verdifastsettelsen er uheldig. Det må vi rydde opp i. Sigbjørn Johnsen tok i sin tid et initiativ her, men det har ikke skjedd noe, sa Marianne Marthinsen som er finanspolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet.
Hans Andreas Limi minnet om at regjeringen har sendt ut et høringsnotat om avskaffelse av maskinskatten.
– Jeg tror det er mulig å avskaffe denne særskatten allerede i 2018 og samtidig fokusere på de kommunen som kommer dårlig ut, sa han.

Regjeringen foreslo å fjerne maskinskatten allerede for ett år siden, men i mangel av støtte på Stortinget har ikke noe skjedd. Vedtaket i Næringskomiteen rundt behandlingen av Industrimeldingen åpner for en ny, litt annerledes prosess etter at Norsk Industri og NHO har engasjert seg kraftig for å finne en ny måte å bevege et flertall av norske politikere.
Treklynge-lederen ga uttrykk for at denne form for beskatning vil kunne føre til at mange flytter virksomheten sin til utlandet.
– Maskinskatten utgjør kun en promille av statsbudsjettet. Det er en lavt hengende frukt. Selv etablerte, tunge industriselskaper vurderer hvor de skal gjøre sine neste investeringer – på grunn av maskinskatten, sa han.

– Det er tre urettferdige skattetyper i Norge . De er ødeleggende for nasjonal industridrift. Det er skatt på maskiner, formueskatten og beskatningen av kraftverk, sa Stein Lier-Hansen.
Han understreket samtidig hvor viktig det er at andre næringer nå må vokse for å veie opp for reduksjonen i olje- og gassektoren. Da må det komme intensiver for å få fart på omstillingen av Norge med hensyn til det grønne skiftet og digitaliseringen.


Hold deg opdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Handelens Miljøfond starter opp 15. august

Etterlyser ny definisjon av bærekraft

Modulbaserte brenselcelleløsninger for båter er prinsippgodkjent

Ny Europa-rekord for gjenvinning av PVC

Oppjustert krav til andel fornybar energi

Lanserer verktøy for samarbeid mellom næringer og studenter

Nyhetsbrev

Hemmeligheten bak kunstig intelligens

Online Newspaper Archive

Førerløse ferger kan erstatte gangbruer

Lager 117 megawatt solkraft

Installerer unikt solcellesystem på busser

PILOT-E utlyser 100 millioner

Bygger stort visningssenter for havbruk

Ukens vits: Helgearbeid

Etablerer nytt robot-samarbeid i Skandinavia

Storordre til Hexagon Composites

Stadig flere solceller på norske hustak

Tre nye katapulter rettet mot havnæringene

Rolls-Royce kan kutte mange stillinger fredag

Full fres og heder for TOMRA

Utvikler ny batteriløsning

Nytt supermolekyl skal produseres på Herøya

SINTEF etablerer fond for nystartede bedrifter

VPI solgt til irsk selskap

Pipelife lanserer STORE, dobbeltveggede rør

Tester ut ny tidevannsteknologi

Oppdatert om rør-i-rør

Vellykket års og medlemsmøte i Norsk Komposittforbund

Ny toppsjef i Norner

Skal få plastdetaljer lettere ut av formverktøyet

Dette er Prosess 21

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.174