23948sdkhjf

Kjøpes Braskem av LyondellBasell?

Wall Street Journal meldte nylig at LyondellBasell har innledet diskusjoner med Braskem med tanke på oppkjøp av det brasilianske plast- og petrokjemikonsernet. Det ville i så fall resultere i verdens største integrerte petrokjemi/plastprodusent, og være et strategisk kupp for LyondellBasell. Men: samtalene skal være i et tidlig stadium og det er på ingen måte sikkert at transaksjonen blir en realitet.

Et oppkjøp av Braskem ville bli den største transaksjonen av et offentlig selskap i brasiliansk historie. LyondellBasell har i dag ingen aktiviteter på brasiliansk jord, slik at brasilianske konkurransemyndigheter vil ha liten grunn til å protestere mot en eventuell transaksjon.

For amerikanske myndigheter kan det være annerledes: begge selskapene er viktige PP-produsenter i USA. LyondellBasell er den største, amerikanske produsenten av PP. Det er vanskelig å vite hvordan the Federal Trade Commission (FTC), altså USAs konkurransemyndigheter, vil stille seg. Det er fra før ingen mangel på PP-produsenter i USA. Og de ulike typene av PP betyr også at markedet har et stort mangfold.
Begge selskapene er dessuten store PE-produsenter på verdensbasis. Alt beror på hvordan selskapene definerer seg i polyolefinmarkedet. Kombinasjonen av de to selskapene kan medføre at FTC vil betrakte en ny gigant til å få for sterk konsentrasjon.

I Europa produserer begge selskapene PP, med LyondellBasell som Europas største produsent. Braskems europeiske PP-tilstedeværelse er ikke særlig stor, men hele markedet er godt mettet både av PE og PP.
Selv om EUs konkurransemyndigheter har en tendens til å ignorere de finere detaljene i oppkjøp som dette, tror mange at de vil ha få innvendinger dersom det skulle komme til en handel.

LyondellBasell vedtok for få uker siden en ny markedsstrategi, som er kalt «LyondellBasell: Advancing Possible». Et oppkjøp av Braskem vil altså resultere i verdens største integrerte petrokjemi- og plastprodusent. Det vil være et strategisk kupp for LyondellBasell.
Braskem er i tillegg forholdsvis stor på bioplast (PE) fra sukkerroer og det ligger i tiden at også det kan passe svært godt inn i LyondellBasells nye markedsstrategi og hva kundene forespør framover.
Men: Samtalene mellom de to skal være i en tidlig-fase og det skal være aksjeeiere i Braskem som avviser en slik handel/mener den vil sitte utrolig langt inne.
Deretter skal altså konkurransemyndigheter på flere kontinenter mene noe. Og i tillegg ryktes det at en handel vil medføre en transaksjon i størrelsesorden 10 milliarder USD, eller godt og vel 81 milliarder NOK!
Vi får nok vente å se…
(Kilde: seekingalpha.com)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078