23948sdkhjf

Hydros nye klorfabrikk dobler produksjonen

En av Europas mest moderne og konkurransedyktige klorfabrikker er bygget på Rafnes i Telemark. Hydro Polymers har investert en drøy milliard i anlegget som dobler produksjonskapasiteten og sto ferdig to måneder tidligere enn planlagt.

– Den nye fabrikken dobler vår produksjon av klor, lut og hydrogen. Dessuten blir vi selvforsynt med klor til vår VCM-produksjon, sa administrerende direktør Leif Hellebø på en pressevisning nå i juni.
Samme utslipp Klorfabrikken tar i bruk det beste av moderne teknologi. Det betyr at utslippet til luft blir det samme som i dag, selv om produksjonen dobles. Samtidig reduseres forbruket av råstoff, herunder energi. Bemanningen blir også den samme. – Mengden flytende klor blir dessuten redusert, og utslippet vil ikke være saltholdig, forklarte Hellebø. – Dette viser at det går an å drive konkurransedyktig i Norge, dersom arbeidet organiseres riktig. Man må tenke som i sportsverdenens stafetter, der vekslingen mellom etappene må optimaliseres. Det må være minst mulig overlapp, og unyttig arbeid må tas bort. Bygger en kopifabrikk Den nye fabrikken utgjør første fase av moderniseringen i Hydro Polymers. I fase to skal man bygge en kopi av det nye anlegget til 700 millioner kroner. Denne fabrikken vil ikke gi ytterligere økning i produksjonskapasitet, men erstatter den eksisterende klorfabrikken som bruker asbest mellom anode og katode. Denne metoden blir forbudt fra 2006. Den nye fabrikken benytter membranteknologi i stedet for dialyse og skal stå ferdig i november 2006. Hovedentreprenør på begge fabrikken er tyske Uhde, mens ABB har levert kraftforsyningen til Klor 1. For øvrig har en rekke lokale og regionale leverandører vært involvert. Per Øyvind Nordberg
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063