Mikroplast på dypet: Ny forskning setter søkelys på havets usynlige problem
Ny forskning avslører alarmerende funn om mikroplastforurensning i Nordsjøen og Skagerrak, ifølge en artikkel på Forskning.no.
Havforskningsinstituttet og Norges geologiske undersøkelse har gjennomført en omfattende studie som viser at mikroplast er allestedsnærværende i havbunnens sedimenter.
Forskerne analyserte prøver fra ulike områder, inkludert Utsira og nær Stavanger. De brukte en spesiell prøvetaker kalt "multicorer" for å hente opp sedimentkjerner fra havbunnen. For å unngå kontaminering ble prøvene tatt i stålrør i stedet for plastrør.
Resultatene viser en bekymringsfull trend:
- Mikroplast ble funnet i alle prøvene
- Det var en høyere konsentrasjon av de minste plastpartiklene
- Områder nærmere land og byer hadde generelt høyere nivåer av mikroplast
- Mengden mikroplast har økt over tid, som vist i kjerneprøvene
Forskerne oppdaget at mikroplast ofte samles i områder med finere sedimenter som leire eller silt. Dette skyldes sannsynligvis at små plastpartikler har lignende egenskaper som disse sedimentene og transporteres på samme måte av havstrømmer.
Den vanligste typen mikroplast som ble funnet var polyetylen - en av verdens mest produserte plasttyper. Dette materialet brukes i alt fra emballasje og plastposer til leketøy og utemøbler. Forskerne antar at mye av plasten stammer fra land og elver før den ender opp på havbunnen.