23948sdkhjf

Viktig standardiseringsarbeid i EU ledes fra Norge

BÆREKRAFTIG EMBALLASJE: Sist i januar hadde CEN 261, den europeiske standardiseringsorganisasjonen, sitt årsmøte i Paris.

Det skriver Norsirk i en pressemelding.

Viktige avklaringer

De viktigste diskusjonene under årsmøtet i Paris gikk rundt arbeidet med emballasje standarder. CEN 261 skal være klar med 15 standarder som skal svare på «design for recycling» på emballasjeplast til august 2025. Disse standardene er viktige for å forberede seg til de kommende kravene i EUs Emballasjeforordningen.

Hvilke plastelementer kan gjenvinnes?

Komiteen skal definere hvilke elementer av plastemballasje som er i samsvar med å være gjenvinnbar og definere hvilke elementer gjør at emballasje ikke er gjenvinnbar (eksempelvis å bruke aluminiumfolie som barriere i PE emballasje).

Standardene på dette området skal også beskrive hvordan man kan teste emballasje for å få verifisert om den er gjenvinnbar. Anastasiia Moldavska fra Norsirk påpeker at kriterier for “design for recycling” kommer til å påvirke produsentene og hvilken emballasje de kommer til å benytte i fremtiden – men også størrelsen på miljøgebyrene i produsentansvarsordningene.

EU kommisjonen bestiller

Standardiseringsbestillingene kommer fra EU-kommisjonen til CEN 261. En del arbeid er enda ikke påbegynt, fordi det videre arbeidet er avhengig av den endelige versjonen av Emballasjeforordningen (PPWR - Packaging and Packaging Waste Regulation) som diskuteres i disse dager. Temaene er likevel varslet, så komiteen ledet fra Norge regner med, så snart endelig versjon av direktivet er klart, at de skal fortsette å skrive standarder innen følgende områder:

  • Overemballering
  • Minimering av emballasje
  • Tom rom i emballasje
  • Ombruk og påfyll
  • Gjenvunnet innhold
  • Kompostering 
  • “Design for recycling” kriterier for andre materialer enn plast (fiberemballasje, glass, metall) 

Hvor står Emballasjeforordning i dag?

Forordning, eller PPWR, er nå i den siste fasen. Rådet, Parlamentet og Kommisjonen gjennomfører politiske forhandlinger. Forrige møte var 5.februar, og det siste og avgjørende møtet er 4.mars.

Da skal det besluttes hvor langt EU er villig til å gå til det beste for miljøet – med svært mange lobbyister som jobber knallhardt for at direktivet skal gi slipp på noen av de mest ambisiøse kravene. Den 4. mars kommer altså fasiten.

Mer informasjon om emballasje får du på INNSIKTSKURSET den 9. april.

Kilde: Pressemelding fra Norsirk.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078