23948sdkhjf

KIWI mener vi har et potensial når det gjelder plastposebruken

PLASTPOSE-TIPS FRA KIWI: Lurer du på hva du skal gjøre med søpla di hjemme når plastposene blir dyrere og du bare skal bruke 40 poser i året? 

I Norge har vi et stort potensial for å kutte plastposebruken, skriver KIWI i en pressemelding. EU har lagt frem et forslag om at hver person kun skal bruke 40 plastposer i året innen 2025. Klarer vi det, sparer vi miljøet for over fem tusen tonn plast hvert eneste år.

Prisøkninger virker

Det er Handelens Miljøfond som står for det viktigste grepet i Norges kamp for å nå EU-målet i 2025. Alle medlemmer i Handelens Miljøfond betaler fra høsten 2023 to kroner per solgte plastpose i kontingent til fondet, penger som igjen brukes på miljøprosjekter som løser plastproblemer. Kontingenten har økt med én krone og femti øre det siste halvannet året.

I 2022 brukte vi nordmenn 722 millioner plastbæreposer – 132 poser hver. I 2021 brukte vi 818 millioner plastbæreposer.

– Kontingentøkningen i 2022 bidro altså til en nedgang på nesten tolv prosent. Det forteller oss at høyere kontingent virker, men at vi fortsatt har en jobb å gjøre, sier daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind. Foto: Handelens Miljøfond.

Kontingentøkningen i august har også hatt enorm effekt: Det er kuttet nær 60 millioner plastposer fra alle medlemmer av Handelens Miljøfønd til og med november, noe som tilsvarer omtrent tusen tonn plast. Det gjør at en planlagt kontingentøkning i januar 2024 nå blir utsatt.

– Det har vært en utrolig omstilling, forbrukerne endrer vanene sine mye fortere enn vi hadde trodd. Disse nye tallene betyr at vi er helt nede på rundt 80 poser per person, sier Lind.

Og her kommer tipset:

Med et handlenett eller to, eventuelt en sekk eller veske du allerede eier, frakter du enkelt varene hjem fra butikken på en miljøvennlig måte.

– Dersom alle nordmenn bytter ut halvparten av plastposene med handlenett på handleturene sine, sparer vi Norge for mer enn 360 millioner plastbæreposer i året, sier Lind.

Men det store spørsmålet mange stiller seg er: hva i alle dager gjør vi med pose til søpla hjemme?

Svaret er enkelt: Avfallsposer på rull. Avfallsposene på rull er tynnere og flere varianter er laget av mer resirkulert plast enn bæreposene. Dermed blir det mindre plast for hver søppelpose man kaster. I tillegg er de vesentlig billigere per pose – du sparer altså både penger og miljø ved å bruke dem til avfallet.

Med avfallsposer sparer vi faktisk minst 50 prosent av plastforbruket, sammenliknet med en vanlig plastbærepose du kjøper i butikken. I tillegg består posene i en avfallsrull av over 99 prosent resirkulert plast.

Bærekraftig sparepotensial

Det er faktisk også en del penger å spare på å si nei takk til plastbærepose. Hvis du kjøper fire plastbæreposer i uka, tilsvarer det 208 poser i løpet av et år. En plastbærepose koster akkurat nå 4,25 kroner, da dekkes kontingent og moms. Du kan dermed spare 780 kroner årlig ved å erstatte plastbæreposer med gjenbruksposer og avfallsposer til 0,5 kroner per pose. I en tid hvor mange har økte utgifter, kan dette ha mye å si.

– Siden avfallsposer er billigere å bruke, sparer du penger samtidig som du sparer Norge for plast, sier daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind. 

Tips som gjør det enklere å ta i bruk gjenbruksposer/handlenett:

Bruk opp plastbæreposene som allerede ligger hjemme. De kan brettes sammen og gjenbrukes mange ganger før de brukes til restavfallet.

Prøv å alltid ha gjenbruksposer/handlenett tilgjengelig. For eksempel i gangen, bilen, ryggsekken eller på jobb.

Det kan være lurt å investere i et par handlenett, slik at du også kan bruke dem når du storhandler. Hvis ikke er det fort gjort å plutselig måtte kjøpe en ekstra pose i kassa.

Kilde: Pressemelding fra KIWI.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109