23948sdkhjf

Nå er det mulig å resirkulere landbruksfilm

RUNDBALL-PLAST: Fra første august starter organisasjonen Suomen Maatalousmuovien Kierrrätys Oy innsamling av brukt rundball-film direkte fra gårdene.

Det skriver Raniplast i en pressemelding.

Foreløpig er det ingen lov som regulerer resirkulering av landbruksfilm, og en stor mengde verdifullt materiale har så langt gått tapt fra kretsløpet, men blant produsentene er det stor interesse for å utnytte og gjenvinne mest mulig materiale.

– For oss er dette en miljøhandling og en måte å få tilgang til mer innenlands resirkulert råstoff på, men også en måte å hjelpe bøndene med å ta vare på avfallet sitt. I tillegg vil vi gjerne ligge et skritt foran for å kunne bygge et innsamlingssystem på frivillig basis som kommer både landbruksgründere og produsenter til gode, sier Mats Albäck, direktør for bærekraft og utvikling.

– For oss er dette en miljølov og en måte å få tilgang til flere innenlands resirkulerte råvarer, men også en måte å hjelpe bøndene med å ta vare på avfallet sitt, sier Mats Albäck, direktør for bærekraft og utvikling.

Rani Plast medgründer av organisasjon for gjenvinning

Rani Plast er en av aktørene bak den nye landsomfattende produsentorganisasjonen Suomen Maatalousmuovien Kierrrätys Oy (SuMaKi). Planleggingen startet allerede i 2022, og nå har de kommet så langt at det er på tide å starte virksomheten. Året 2024 er et pilotår og først ut er ballstretchfilm. Innsamlingen starter første august.

– Alle detaljene er ennå ikke klare, men tanken er å bygge et system som er enklest mulig for bøndene og som fungerer problemfritt logistisk. Plastavfallet hentes ved såkalte pop-up-innsamlinger eller direkte fra gårdene, og bonden kan varsle seg via SuMaKi-appen eller et skjema på nettsiden når det er avfall å hente. Hvis man ønsker det, er det også mulig å samarbeide med naboen slik at avfallet samles på ett sted og deretter samles til gjenvinning, sier Mats Albäck.

Målet er å øke mengden resirkulert plast

Ønsket er at plasten skal være så ren som mulig og at den skal sorteres etter farge – den hvite strekkfilmen i en haug og plast i andre farger i en annen.

– Dette er viktig for at vi skal kunne gjenbruke mest mulig. Den oppsamlede plasten vaskes, re-granuleres og brukes til å produsere ny pressestrekkfilm, men også andre produkter. Re-granulering vil også være konkurranseutsatt.

Rani Plasts ballefolie RaniWrap EcoL inneholder allerede 30 prosent resirkulert råstoff av høy kvalitet, noe som gjør at det kan resirkuleres igjen og igjen uten å miste egenskapene. Rani Plast har lenge etterstrebet en økende andel resirkulert råstoff i sine produkter, og det nye innsamlingssystemet er nok et steg i riktig retning mot et lukket sirkulært kretsløp for landbruksprodukter.

Rani Plasts ballefolie RaniWrap EcoL inneholder allerede 30 prosent resirkulert råstoff av høy kvalitet, noe som gjør at det kan resirkuleres igjen og igjen uten å miste egenskapene.

Kilde: Pressemelding fra Raniplast.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095